"Du kan få väldigt mycket skit om du är kritisk"

Regionerna måste tänka om när det gäller deras personalpolitik annars kommer fler att tröttna och hoppa av. Det menar Sofia som blev hyrsjuksköterska och fick bättre lön och arbetstider.

"På vissa kliniker är det sådan brist att man beordrar folk att stanna kvar och jobba hela dygn. Det skulle inte accepteras i nån annan arbetsgrupp", säger Sofia som sa upp sig som Regionanställd och blev hyrsjuksköterska istället.

"På vissa kliniker är det sådan brist att man beordrar folk att stanna kvar och jobba hela dygn. Det skulle inte accepteras i nån annan arbetsgrupp", säger Sofia som sa upp sig som Regionanställd och blev hyrsjuksköterska istället.

Foto: Mostphotos/Syda Productions.

Norrköping2022-02-20 05:00

Som många andra kritiska röster inom vården vill Sofia - hon heter egentligen någonting annat - vara anonym. Ett utbrett fenomen.

– Du kan få väldigt mycket skit om du är kritisk. Det kan bli en taskig attityd från chefer och sämre villkor. Det spiller över på alla sätt, säger hon.

För en tid sedan tog hon beslutet att sluta som regionanställd och blev hyrsjuksköterska, bland annat av just den anledningen. Men det finns flera orsaker till Sofias beslut.

– Tankarna har gått fram och tillbaka under årens gång. Mycket för att du inte har så mycket att säga till om som regionsanställd.

Ständiga schemaändringar med kort varsel är ett exempel, berättar Sofia.

– Enda gången du har rätt att säga nej när du blir inringd är om du har barn och inte kan lösa barnomsorg eller om du druckit alkohol.

undefined
"Det är inget som passar alla men jag ångrar mig inte", säger Sofia som tröttnade på villkoren i Regionen och blev hyrsjuksköterska istället. (Genrebild).

Som inhyrd bestämmer hon själv vilka pass hon ska jobba utifrån den tjänstgöringsgrad hon valt och kan inte bli inringd med kort varsel. Enligt Sofia måste regionerna tänka om när det gäller personalpolitik om de vill slippa sjuksköterskebristen.

– Det är inte ok att bränna ut sin personal på det sätt som görs nu. På vissa kliniker är det sådan brist att man beordrar folk att stanna kvar och jobba hela dygn. Det skulle inte accepteras i nån annan arbetsgrupp. Att inte få sin dygnsvila skulle inte heller accepteras någon annanstans. Regionerna måste se över schemaregler och anställningsvillkor. Det är sånt som gör att folk tröttnar.

Löneläget är en annan orsak. När Sofia lämnade hade hon en heltidslön på 34 000 kronor i månaden. Skulle hon välja heltid som hyrsjuksköterska skulle hon få ut ungefär 75 000-80 000 kronor.

– Det som är nackdelen är ju att du inte har samma säkerhet. Jag är timanställd och har inte sjuklön och semesterlön på samma sätt utan en inbakad semesterersättning i lönen så jag måste själv lägga undan pengar om jag vill vara ledig. Det är inget som passar alla men jag ångrar mig inte.

Hur reagerar kollegorna när du kommer som hyrsjuksköterska?

– Det är väldigt olika. En del blir jätteglada att man kommer, andra tycker att det är förskräckligt och pest och pina. Det finns de som är riktigt tjuriga över att man finns. Det är inte alltid man blir väl mottagen. Men man får inte ta åt sig. Som bemanning kommer du alltid få skit i någon form. Det får man acceptera redan från början.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!