Färre unga går utan jobb

Ungdomsarbetslösheten fortsätter att sjunka i Östergötland och är i dag 16,4 procent.

Deltidsjobb. Anton Lundell försöker hitta en heltidsjobb som kock.

Deltidsjobb. Anton Lundell försöker hitta en heltidsjobb som kock.

Foto: Matz Glimhed

Norrköping2016-02-12 09:30

I Norrköping är 19,8 procent av de unga som ingår i arbetskraften arbetslösa.Det är en förbättring jämfört med januari förra året men om man jämför med hela landet är siffran hög. Ungdomsarbetslösheten i Sverige var 13,1 procent i januari om man ser till andel av den registerbaserade arbetskraften.

– Ungdomarna gynnas bland annat av ett relativt gott konjunkturläge samt att det nu är stora pensionsavgångar från arbetsmarknaden, säger Annelie Almérus, analytiker för Östergötland.

I dag är det totalt 2 142 unga mellan 18–24 år som är arbetssökande i Norrköping.

På ett år har antalet arbetslösa ungdomar som är inskrivna på Arbetsförmedlingen i landet minskat från 81 000 till 70 000 personer. Det är den lägsta nivån sedan 2009.

Torsdagsförmiddagen var en helt vanlig dag på Arbetsförmedligen på Hospitals­gatan i Norrköping och NT mötte en av de många unga som letar jobb.

– Jag jobbar som kock i dag men har bara deltidsjobb så jag försöker hitta ett annat jobb så jag kan få fler timmar, säger 23-åriga ­Anton Lundell. Det är ganska svårt att få heltid som kock så man får kämpa på. Ofta är det sommarjobb som blir vägen in till ett jobb.

Anton Lundell är förhoppningsfull och tror allting ska lösa sig och när det gäller de mer långsiktiga framtidsplanerna har han faktiskt en plan som betyder ett rejält branschbyte, om allt går i lås.

– Ja, jag är nog inte kvar i mitt yrke så länge till, säger Anton Lundell. Jag vill helst av allt jobba med radio så jag planerar att söka en utbildning när jag har läst upp ett par betyg. Så kan det bli. ­Efter ett tag kommer man på vad man helst av allt vill göra.

Högst arbetslöshet bland de unga har Motala med 24,8 procent följt av Valdemarsvik och Finspång med 22,1 procent. Lägst arbetslöshet har Ydre med 8,0 procent och Boxholm med 10,5 procent.

Under januari varslades 110 personer om uppsägning i länet. Det är 90 personer färre än under januari förra året.

– Ungdomarna gynnas av den starka utvecklingen på arbetsmarknaden, säger Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen. Samtidigt ser vi en större andel ungdomar med längre arbetslöshetstider. Det visar hur viktigt det är med individuella riktade insatser till dem som behöver mest stöd. Till exempel de som saknar en gymnasieutbildning.

I slutet av januari var 386 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen. Det är 4 000 färre än för ett år sedan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om