Det finns drygt 1 500 arbetslivsmuseum i Sverige. Små som stora. Kända som dolda. Arbetets museum i Norrköping ligger i huvudklungans tätformation och har som ett av sina mål att lyfta fram den totala bilden av ett solitt nätverk med en bred, gemensam verksamhet.
– Vi är bara en del av hela nätverket, konstaterar arbetslivsintendent Magdalena Åkerström på Arbetets museum.
– Tyvärr är det inte så många som känner till bredden. Att det finns så många olika arbetslivsmuseum. Vi vill gärna belysa hur viktiga alla är för bevarandet av industrisamhället.
Att Arbetets museum skulle hamna bland skuggorna känns naturligtvis långsökt. Museet kan snarare ses som en ständigt pågående framåtrörelse och i sommar lockar man, som sagt, barnfamiljerna. Kreativa verkstaden håller öppet dagligen mellan den 17 juni och 18 augusti och har sjöfart som tema. Museipedagog Louise Zejlon tipsar om skapande för hela familjen.
– Tanken är att familjen ska jobba tillsammans i verkstaden. Barn och vuxna sida vid sida. Sommaren handlar till stor del om ledighet tillsammans och det fokuserar vi på, säger hon.
– Besökarna får jobba med spillmaterial och återvunna föremål som vi har samlat på oss eller som har skänkts och det gäller att vara kreativ kring sådant man kan hitta både på och under vattenytan. Allt från båtar tlll sjöodjur alltså. Bara den egna fantasin sätter stopp. Vi kommer också att ha personal på plats som kommer med råd och tips. Kreativa verkstaden brukar vara populär på sommaren. Besöksantalet ökar från år till år.
Sommarens besökare på Arbetets museum kommer att mötas av en entré under ombyggnad. Även om hela utställningen inte kommer att bli klar i sommar, kan ett besök i Magasinet i källarvåningen rekommenderas. Där fortsätter satsningen på både barn och familjer i form av utställningen "Sounds of changes" som är resultatet av ett EU-projekt där Sverige är ett av fem medverkande länder. I fasta utställningen "Sound of changes" presenteras utrotningshotade ljud, ofta hämtade från gårdagens tyngre arbetsplatser.
– Det kan vara allt mellan ljudkulisser från verkstäder och smedjor till hur det lät på den tiden när man använde manuella tvättbrädor, säger Magdalena Åkerström.
– Det är också något som familjen kan uppleva tillsammans. De vuxna kan fylla på med egna minnen från förr. Det blir lite då och nu-känsla. Vi har bland annat en gammal dragig telefonhytt, där det krävdes enkronor, som man kan jämföra med dagens mobiltelefoner som alltid finns till hands. Interiören i utställningen ska ge en magasin- och förrådskänsla. Lite lustfyllt lärande är tanken.
I anslutning till förrådskänslan fortsätter "Lilla Arbetets" med arbetslivstemat. Hela den utställningen kommer inte att vara klar i sommar, men delar kommer att vara tillgängliga. Ann-Christine Magnussons och Lovisa Lesses barnbokskaraktär UppfinnarJohanna kommer att gestaltas i utställningen.
– Utställningen handlar om våra stora näringar i Sverige. Skogen, tågen, textilen, gruvan och sjöfarten visas upp i fem uppbyggda, interaktiva miljöer. Det ska vara lättillgängligt. Även om inte hela den här stora investeringen är klar i sommar, är det i alla fall garanterat krypvänligt på golvet, säger museidirektör Niklas Cserhalmi.
Här finns också matsäcksbord, barnvagnsparkering och toalettutrymmen.