22-åringen greps sent på lördagskvällen på S:t Persgatan, då han enligt polisens uppgifter blivit igenkänd av poliser som kontrollerade den bil han satt i.
Mannen anhölls under natten mot söndagen misstänkt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våldsamt upplopp. På tisdagen begärdes han häktad, men då bara för det grova blåljussabotaget. Brottet ska ha begåtts under den första upploppsdagen, på skärtorsdagen, vid Ringdansens centrum.
Vid onsdagens häktningsförhandling i Norrköpings tingsrätt nekade 22-åringen via sin försvarare till brott, men han häktades ändå efter en kortare förhandling bakom stängda dörrar. Efteråt ville vice chefsåklagare Anna Jakobsson inte gå in på vad 22-åringen konkret misstänks ha gjort eller hur bevisningen mot honom ser ut.
– Men vi har generellt i den här utredningen mycket bilder och filmmaterial, samt poliser som kan känna igen personer, säger hon.
22-åringens försvarare, advokat Volkan Yesil, ville inte heller kommentera de bitarna, men menar att hans klient är oskyldig.
– Han har inte något med det här att göra, säger Volkan Yesil.
Försvararen ifrågasätter också om grovt blåljussabotage är rätt rubricering för händelserna i Navestad. Han hänvisar till tidigare domar efter den våldsamma Black Lives Matter-demonstrationen i Göteborg 2020 och att tingsrätten där valde att fälla de åtalade för våldsamt upplopp i stället.
– Men jag misstänker att åklagaren går ut hårt och sedan jobbar sig neråt, säger Volkan Yesil och påpekar att det finns en viktig skillnad, då grovt blåljussabotage kan ge betydligt hårdare straff än våldsamt upplopp.
Den nu häktade 22-åringen bor i de södra delarna av Norrköping tillsammans med sin familj. Precis som de två män som häktades förra veckan har han ingen tyngre brottslighet i bagaget. Han dömdes förra våren till 1 500 kronor i dagsböter för ringa narkotikabrott, då han haft tramadol i blodet när han i december 2020 kontrollerades av polisen. Han sade under den rättegången att han hade blivit bjuden på ett tablett på en fest och aldrig frågat vad den innehöll.
I december förra året kontrollerades 22-åringen på nytt av polisen och hade då ungefär 10 000 kronor i kontanter på sig. Pengarna utmättes av Kronofogden, då han inte kunde förklara vad de kom ifrån och dessutom hade flertalet skulder, bland annat för tidigare utdömda böter.
Vi talade efter förhandlingen med familjemedlemmar och vänner till 22-åringen, som fanns med som åhörare. De är helt säkra på att han är oskyldig och de säger sig vara oförstående till hur han ens har kunnat bli misstänkt.
– Han har ingenting med religion och koranbränningar att göra. Hans närmaste vänner är till och med kristna, säger hans pappa.
22-åringen beskrivs som "en bra kille", som både studerar och jobbar extra vid sidan av. Familjen tror snarare att polisen har blandat ihop honom med någon som deltog vid upploppen.
– Alla var maskerade och var ungdomar. Hur kan de se att det var just han?, säger en vän till 22-åringen.
De anhöriga funderar också på om 22-åringen kan ha blivit sedd i något annat sammanhang och igenkänd från det.
– Men han bor ju där i området och även om de såg honom där så betyder inte det att han gjort något, säger en familjemedlem.