Familjen rustar villan när elpriserna skenar

Målet för Henrik och Petra Hedberg i Smedby är glasklart – elkostnaderna ska sänkas rejält. En resa som egentligen började under föräldraledigheten, när det var lite skralt i kassan. Nu kör familjen fullt ut och satsar på både bergvärme och solceller.

Henrik Hedberg tillsammans med döttrarna Freja och Saga framför villan som snart ska levera el via solceller. Arbetet är i full gång.

Henrik Hedberg tillsammans med döttrarna Freja och Saga framför villan som snart ska levera el via solceller. Arbetet är i full gång.

Foto: Inger Ramstedt

Norrköping2022-09-25 21:00

– Vårt mål är att inte behöva köpa mer än 2 000–5 000 kWh/år, säger Henrik Hedberg, som bor i en 70-talsvilla i Smedby, tillsammans med hustrun Petra och döttrarna Saga och Freja.

Hit flyttade paret Hedberg 2011, innan barnen var födda. Då tänkte de inte så mycket på typen av uppvärmning – direktverkande el. Det fanns ändå en luftvärmepump.

– Energifrågan aktualiserades senare. När vi var föräldralediga. Då får man ju inte jättemycket pengar och vi började titta på vad vi kunde spara på, säger Henrik.

undefined
Han kallar sig själv "nörd", när det gäller det som intresserar honom, Henrik Hedberg. Och för honom är det viktigt att göra det som går för att spara på el. Från kortare duschtid till solceller på taket.

Elen var definitivt en post, som de ansåg att de kunde påverka. Och här började resan lite smått.

– Vi satte in en täljstenskamin 2013. Den är en mysfaktor, men den gör också framförallt vardagsrummet varmare men hjälper även till att värma resten av huset. Och skulle det bli strömavbrott, då har vi ju ändå värme, konstaterar han.

Som "nörd", som hans beskriver sig själv, när det gäller saker som intresserar honom, har han kommit fram till att valet egentligen borde fallit på en annan typ av braskamin.

– En täljstensugn som kan lagra värmen lägre och som ger mer jämn värme, Men det här funkar också. På vintern brukar vi elda på morgonen och sedan på kvällen igen, säger han.

undefined
Henrik Hedberg är nöjd med investeringen av en täljstenskamin, men med facit i hand hade han hellre valt en täljstensugn som behåller värmen längre.

2014 var det dags att byta ut alla fönster i huset. Ett bra val, menar Henrik och syftar både på att det sparar värme och att det blivit tystare.

Parallellt med de lite mer omfattande investeringarna, har Henrik också noga analyserat potentiella energitjuvar i huset och satsat på så kallad smart styrning. Det sker via en smartplugg som sitter i eluttaget och som i sin tur styrs via en dator. Genom programmering och en app i mobilen kan han styra bland annat när lamporna tänds och släcks.

– Ja, jag tycker inte att lamporna ska lysa när man inte är hemma även om det är mer princip än besparing med moderna LED-lampor, säger han.

Att sänka värmen på varmvattenberedaren har varit ytterligare en åtgärd.

– Vi upptäckte att vi hade alldeles för varmt vatten. Vi kollar också när elkostnaden är som lägst och försöker då använda duschen, diskmaskinen och tvättmaskinen. Vi styr också så att uppvärmningen av huset sker under de billigaste timmarna.

Men det var egentligen hösten 2021 som energisparandet på allvar grep tag i Henrik och Petra. Det bundna elvatalet som gällt sedan de flyttade in, löpte ut och bindningspriset hade nu blivit dubbelt så högt.

undefined
Henrik Hedberg tillsammans med döttrarna Freja och Saga framför villan som snart ska levera el via solceller. Arbetet är i full gång.

– Då började vi fundera på solceller. Och vi tog beslutet att investera i det, så nu väntar vi på leverans från fabriken i Tyskland. 

Kostnaden för solcellerna låg vid beställningen på 185 000 kronor. En kostnad som, enligt Henrik stigit rejält nu, till närmare 300 000 kronor i takt med ökad efterfrågan. 

I samband med att solcellerna ska upp har taket på villan också bytts ut.

Men familjen Hedberg har gått längre än så här för att spara in på kilowattimmarna. Som mest har de legat på 28 000 kWh/år. 

– Vi kommer att konvertera från direktverkande el till bergvärme. En 213 meter djup energibrunn har borrats ner på tomten. Nu väntar vi på pumpen, säger Henrik och tillägger:

undefined
Familjen Hedberg har valt att gå från direktverkande el till bergvärme. En 231 meter djup energibrunn har borrats ner på tomten. Henrik Hedberg och döttrarna Freja och Saga visar platsen.

– När jag först började tänka på att byta till bergvärme, kände jag, att det ju är ett jättestort ingrepp. Det ska dras rör överallt inne och alla element måste bytas. Men när säljaren som vi köpte solcellerna av föreslog att vi nog även borde satsa på bergvärme, blev jag övertygad.

308 000 kronor ligger investeringen på.

Ni har pool, har ni aldrig tänkt att den borde bort, för att spara ännu mer el?

– Vi kommer ju att koppla på poolen på bergvärmen, så kostnaden går ner. Sen tänker vi att om vi skulle åka i väg flera dagar i veckan till en badplats, skulle vi få ta bilen som drar energi. Dessutom används poolen enbart under sommaren och då räknar vi med att vi kommer att kunna driva den med hjälp av solcellerna.

Bilen som nu står på garageuppfarten är en elbil som laddas nattetid. Det blir billigare så, enligt det timpris som Henrik och Petra valt.

undefined
På garageuppfarten förser Henrik Hedberg bilen med el. Han följer noga elpriserna under dygnets timmar och kopplar på elen, när priset är som lägst.

Har ni räknat på när ni kommer att få igen pengarna som ni nu investerar, med arbetskostnad som tillkommer?

– Vi tänker inte så, utan tittar på månadskostnaden. Vad blir den med räntor och amorteringar? Och då har jag kommit fram till att den ungefär blir som när elpriset var nere på normala nivåer och vi amorterar hellre än betalar höga elräkningar.

Tips från familjen

Familjen Hedberg: Henrik, jobbar som produktchef på Stadium, Petra jobbar med visuell försäljning på Stadium, döttrarna Saga och Freja.

Bor: I en villa i Smedby, byggd 1976. Flyttade in 2011.

Henriks tips för att spara el:

 • Dra ner temperaturen på varmvattenberedaren.

 • Sänk inomhustemperaturen.

 • Investera i energibesparade värmesystem som solceller.

 • Välj timpris och ladda det som behövs nattetid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!