Facket: Felaktig bild av ersättningen i vården

I veckan berättade vi att sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen får en övertidsersättning på 290 procent. Något som personalen reagerat på att det inte stämmer.

Emma Klingvall, avdelningsordförande för Vårdförbundet Östergötland, och Zilla Jonsson, HR-direktör på Region Östergötland, säger nu att de båda är överrens om att bilden om ersättningar blev felaktig.

Emma Klingvall, avdelningsordförande för Vårdförbundet Östergötland, och Zilla Jonsson, HR-direktör på Region Östergötland, säger nu att de båda är överrens om att bilden om ersättningar blev felaktig.

Foto: Sebastian Geijer/Per Groth

Norrköping2020-06-24 17:11

Enligt uttalanden från Zilla Jonsson, HR-direktör i Region Östergötland, i en artikel tidigare i veckan är det i år endast personal på intensiven som får ett extra påslag av 290 procent när man arbetar extra pass. Något som personal vid IVA har reagerat på.

– Det är felaktigt. Det är personal från andra avdelningar som tar extrapass hos oss på intensiven som får 290 procent. Vi fast anställda får det inte, säger en anonym representant på IVA.

Felaktigheten ligger i att anställda inom vården har olika typer av löneberäkningar. Många har månadslön med OB-ersättning, medan personalen på IVA har en poängmodell där varje pass är värt olika poäng. Det går alltså inte att säga att de med poänglön får ett påslag med 290 procent, utan ett extrapass har istället fått ett extra poängvärde utöver den poäng som ges för den enskilda passet.

– Det var framförallt våra IVA-medlemmar som kände sig överkörda i att det gavs en bild av att de har högre ersättning än vad de har. Det var missvisande fakta, men jag har haft kontakt med Zilla Jonsson och vi är nu överens i vad som blev fel, säger Emma Klingvall, avdelningsordförande för Vårdförbundet Östergötland.

– I slutändan ska den fast anställda personalen på IVA så klart få en ersättning som utifrån förutsättningarna i poängmodellen motsvarar de 290 procent som andra får. Vi håller på att räkna på det igen för att vara riktigt säkra på att det blir rätt, säger Zilla Jonsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!