Vi har tidigare berättat att Härlig Pasta och Café Grazie kommer att slås ihop och gemensamt bli restaurangen Grazie Pasteria & Deli på en ny adress. Då var de ansvariga bakom Östgöta Kök hemlighetsfulla kring vad som skulle in i lokalerna.
Nu får vi veta.
Östgöta Köks gastronomiska kronjuvel GIN kommer att ta över lokalen, byta namn och samtidigt ändra sitt koncept. Restaurangen öppnade 2016 och har gjort ett stort avtryck. Nu vill personerna bakom restaurangen utvidga sitt koncept för att nå ut till fler.
– Enkelt förklarat är det en folkligare tolkning av det vi gjort tidigare. Gäster som har uppskattat det kommer att känna igen smakbilden vi kommer att servera framöver, mer rustikt och bättre priser. Modern bistromat, säger Oliver Kördel.
– GIN är fine dining och även om vi försökt att få det avslappnat så blir det lite stelare. På den nya restaurangen vill vi ha mer puls och rörelse, säger Stefan Johansson, restaurangchef.
Hur skulle ni förklara modern bistromat?
– Det är allt från vällagade klassiker till moderna rätter som sticker ut lite och kanske uppskattas av de gäster som vi haft på GIN, säger Oliver Kördel.
Lokalerna ska renoveras. Det finns planer för hur det ska bli.
– Det kommer att göras om en hel del. Vi vill ha en förändring och man ska se en tydlig skillnad, säger Stefan Johansson.
Under de cirka åtta år som de drivit restaurangen har de fått bra betyg från både gäster och restaurangguider.
– Vi har i princip fått fina recensioner hela tiden. Vi hade lite olika mål och ett av dem var att nå "mästarklass" i White guides lista över de bästa krogarna i Sverige. Tidigt hamnade vi i kategorin "mycket god klass" och för cirka fyra år sedan nådde vi det målet. Det är häftigt att vara topp 30 i landet, säger Stefan Johansson.
Norrköping börjar bli väldigt restaurangtätt. Är ni oroliga?
– Konkurrens är alltid bra och det tvingar oss att höja kvalitén hela tiden. Lägstanivån i stan har höjts markant de senaste tio åren. Jag skulle säga att Norrköpingsbon är väldigt kräsen och äter inte vad som helst, vilket är bra.
Hur har de här åren varit?
– Responsen har varit fin, så det är en väldigt bra känsla. Vi har hela tiden utvecklats, Stefan Johansson.
– Det har varit en otroligt rolig resa. Målet var att sätta Norrköping på gastronomikartan och det tycker jag att vi har gjort, säger Oliver Kördel.
Riskerar ni ingenting med den här förändringen? Tappar ni inte just det som människor i och utanför stan gått till er för – exklusivitet och fine dining?
– Det är klart att det finns en risk med allt man gör, men man måste också våga tro på sin idé samt att det finns ett tomrum att fylla med vårt nya koncept.
I och med att den nya krogen kommer att vara större kräver det mer personal.
– I grunden kommer det att vara samma gäng som varit här, men vi kommer att behöva ta in fler. Vi har redan börjat titta på vad vi har för kontakter som vi kan anställa, säger Stefan Johansson.
Hur känns det att lämna GIN?
– Vi vill lämna på topp och det tycker jag att vi gör. Det här har varit vår bebis som vi verkligen brytt oss om. Oliver har aldrig missat ett arbetspass och jag har väl missat tio, så det är lite svårt. Men nu fokuserar vi oss på en större bebis, säger Stefan Johansson.
Restaurangen öppnar hösten 2024 och vad den kommer att heta är i nuläget oklart.