I april och maj berättade NT i en serie artiklar om Esterön, ett avdankat semesterparadis där dansbanan och gäststugorna förfaller. Enligt en kommunal utredning kostar det 2–5 miljoner att rusta upp vatten- och avloppsanläggningen och 2,1 miljoner att renovera stugorna. Men varken kommunen eller dess hamnbolag, vars tioåriga förvaltningsarrende löper ut vid årsskiftet, vill bekosta upprustning och renovering.
First Camp, som driver en anläggning i Kolmården, visade dock ett seriöst intresse för Esterön – under förutsättning att man kunde få till ett långt arrendekontrakt med kommunen. Sedan NT uppmärksammat First Camps intresse för ön i maj, lovade kommunalrådet Reidar Svedahl (FP) att ta en fika med etableringschef Fredrik Lundberg och ta del av företagets planer.
– Det skedde! Jag var där, säger Fredrik Lundberg om Svedahl-inviten.
Samtidigt inledde kommunen en process där man även lyssnade på andra idéer för Esterön. Bland annat erbjöd sig medlemmar i en Facebookgrupp att jobba ideellt med att utföra renoveringar på ön. De ville inte att ön skulle kommersialiseras med en camping, utan att allmänhetens tillträde skulle garanteras.
First Camps kontakter med kommunen har i alla fall mynnat ut i att det nu ska diskuteras campingetablering på annan plats.
– Det upplevdes inte som positivt med etablering på Esterön, med tanke på andra planer i närheten, säger Fredrik Lundberg, som tolkat kommunens besked som att hamnbolaget helst inte vill ha någon turistverksamhet på ön. Hamnbolaget dumpar muddermassor i ett område vid ön.
– Vi ska, tillsammans med vår koncernchef, träffa kommunstyrelsen. Bollen är i rullning, men Esterön är kallare än någonsin, säger han.
Himmelstalund, men även Kolmården – där man redan driver camping – är av intresse. Bamses värld har lockat fler besökare till djurparken, vilket gynnat First Camp i Kolmården.
– Vi vill ha ett 30-årigt arrendekontrakt för att kunna göra investeringar, säger Fredrik Lundberg.
Vad finns för efterfrågan?Kultur- och fritidsnämnden utarrenderar Esterön till hamnbolaget fram till årsskiftet. Ordföranden Olle Vikmång (S) säger:
– I grund och botten är Esterön ett naturreservat och vi måste leva upp till att upprätthålla naturreservatet, och försäkra oss om att ön är tillgänglig för allmänheten.
Senare i höst förväntas kommunfullmäktige ge besked om öns framtid, men det finns många frågor som ska besvaras innan beslut tas, enligt Olle Vikmång:
– Vad gör vi med anläggningarna på ön? Vad finns det för efterfrågan på verksamhet där? Var ligger ambitionsnivån när det gäller tillgänglighet till ön? Ska kommunen stå för transporterna? är några av frågorna han radar upp.
– Det är viktigt att vi tänker efter först, utan att göra några stora investeringar, säger han.
Kommunalrådet Kikki Liljeblad (S), ordförande i Stadsplaneringsnämnden, samordnar frågor som rör Esterön. I maj besvarade hon en skriftlig fråga i fullmäktige från miljöpartisten Bengt Cete som handlade om Esterön. Hon delade då Cetes ambition att ön inte skulle kommersialiseras och nämnde också att ett beslut om öns framtid kan förväntas i kommunfullmäktige före årsskiftet.
– De juridiska turerna kring Esterön ska nu redas ut. Nästa vecka har vi ett möte med jurister, och vet efter det hur förutsättningarna för Esterön ser ut, säger hon.