Paradoxen: Hög arbetslöshet – men "ingen" söker jobben

Hur kan vi ha en hög arbetslöshet samtidigt som nästan ingen söker jobben som erbjuds? Det frågar sig arbetsgivare inom besöksnäringen, men också Arbetsförmedlingen – som bjöd in nära 10 000 till en jobbmässa, men bara fick 33 besökare.

Samtidigt som Norrköping har hög arbetslöshet så är det svårt att få sökande till lediga jobb. Det säger, från vänster: Eve Crispin på Guldjobbet, Fia Blixt på Arbetsförmedlingen, Jeanette Sandberg på Vildmarkshotellet och Christine Karmfalk på Kolmårdens djurpark.

Samtidigt som Norrköping har hög arbetslöshet så är det svårt att få sökande till lediga jobb. Det säger, från vänster: Eve Crispin på Guldjobbet, Fia Blixt på Arbetsförmedlingen, Jeanette Sandberg på Vildmarkshotellet och Christine Karmfalk på Kolmårdens djurpark.

Foto: Thomas Möller/Joakim Blomqvist/Henny Åman

Norrköping2022-05-29 08:24
undefined
"Det finns en arbetslöshet i Sverige som inte behöver finnas. För det finns massor av jobb just nu", säger Christine Karmfalk, vd för Kolmårdens djurpark.

Frågan har bubblat i branschen en tid. I våras bjöd Vildmarkshotellet in till intervjuer för att jobba inom deras serveringsverksamhet. De arbetslösa erbjöds en månads utbildning med praktik, där de fick behålla sin nuvarande ersättning, följt av jobb under sommarhalvåret med vanlig lön.

Planen var att intervjua upp till 50 personer till ett 20-tal tjänster. Tolv personer dök upp, varav hälften hade hamnat fel. Till slut sökte bara tre personer tjänsterna.

– Man blir ledsen och upprörd, säger Christine Karmfalk, vd för Kolmårdens djurpark, som äger hotellet.

– Som arbetsgivare kan man känna att det finns en arbetslöshet i Sverige som inte behöver finnas. För det finns massor av jobb just nu.

Christine Karmfalk säger att företaget har stora bekymmer med att hitta personal och att de delar problemet med resten av branschen. Många lämnade besöksnäringen under pandemin och vill inte komma tillbaka, medan andra känner att det inte lockar att jobba kvällar och helger.

– Jag kan förstå att man inte vill det, samtidigt som jag tycker att man får ta de jobb man får, säger Christine Karmfalk.

undefined
"Det är väldigt få sökande och framförallt få som dyker upp på de här tillfällena", säger Jeanette Sandberg, hotellchef på Vildmarkshotellet

Hennes kollega Jeanette Sandberg är hotellchef på Vildmarkshotellet och säger att man haft liknande upplevelser flera gånger när man har sökt personal.

– Det är väldigt få sökande och framförallt få som dyker upp på de här tillfällena, när man ska ha intervjuer, "speed-dejting" eller liknande, säger hon.

Jeanette Sandberg tror att konkurrensen med den växande logistik- och lagerbranschen är en förklaring, men menar att de arbetssökande borde räcka till båda sidorna.

– Tittar man på hur många som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen och har kanske a-kassa så borde trycket vara högre. Vi borde få många fler till oss, säger hon.

– Vi pratar väldigt mycket i branschen. Vi funderar på hur ersättningsnivåerna fungerar, om vi erbjuder för låga tjänstgöringsgrader eller om det är något i systemet med a-kassa kontra att få en anställningsform, säger hon, men konstaterar att det är en fråga för politikerna.

undefined
"De vinner för lite på att jobba. Vi försöker övertyga dem, men det är svårt", säger Eve Crispin, som jobbar med att stötta arbetslösa och ser flera problem.

En annan som har stött på problematiken är Eve Crispin, som är handledare på Guldjobbet, ett företag som jobbar åt Arbetsförmedlingen med att hjälpa människor att komma i arbete. Hon känner igen Vildmarkshotellets situation och menar att vissa arbetslösa faktiskt inte är intresserade av att få ett jobb.

– De vill inte jobba. Det sitter i huvudet, säger hon och tror att bidragssystemet kan vara en försvårande del.

– De som inte har bidrag tar vilket jobb som helst, men när de får a-kassa blir det svårt, säger hon och menar att man behöver ändra reglerna, så att det blir större ekonomisk skillnad för den som tar ett jobb i stället för a-kassa eller bidrag.

– De vinner för lite på att jobba. Vi försöker att övertyga dem, men det är svårt, säger Eve Crispin.

Hon säger att många som hon träffar också vill ha ett "riktigt" jobb på lång sikt och inte bara kortare perioder, som över sommaren. 

– Man blir bekväm också och rädd för att testa något nytt. De har ofta redan en bild av de vad vill och då blir det som en vägg.

undefined
"Jag har jobbat på Arbetsförmedlingen i 16 år och har inte upplevt det här på samma sätt förut", säger Fia Blixt, som haft svårt att locka arbetssökande till mässor och intervjuer.

Fia Blixt jobbar som företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen och har tät kontakt med arbetsgivarna. Hon menar att Vildmarkshotellets problem tyvärr har blivit vanligt.

– Ja, något har hänt de senaste åren. Jag har jobbat på Arbetsförmedlingen i 16 år och har inte upplevt det här på samma sätt förut.

Varför är det så svårt att få folk att komma på intervjuer och mässor?

– Det undrar vi också, säger hon och berättar att man jobbar hårt med att marknadsföra träffarna, med bland annat utskick till inskrivna arbetssökande och information på Facebooksidor.

I februari hölls till exempel en rekryteringsmässa på Louis de Geer med flera arbetsgivare inom besöksnäringen. Fia Blixt uppskattar att nära 10 000 personer, som antingen är inskrivna hos Arbetsförmedlingen eller följer jobbsidor på Facebook, nåddes av informationen.

– Vi hade 90 intervjuplatser och 30 utbildningsplatser som skulle leda till arbete i sommar, men bara 33 personer kom, säger hon och tillägger att hon inte har någon bra förklaring till varför.

Är vi mer bortskämda i dag?

– Jag vet inte om man ska kalla de bortskämda, men det finns så enormt mycket möjligheter. Vilket gör att man blir lite rådvill. Vad är det jag ska göra? Vad kan jag? Vad törs jag? Om jag har jobbat inom det här yrket tidigare – törs jag då gå tillbaka eller törs jag byta? Jag tror att det handlar mycket om självkänsla och att våga.

Är det här ett ungdomsproblem?

– Nej, det är det inte. Här pratar vi inte ålder, utan det finns även de som är i min ålder och äldre än så. Men ungdomarna har inte koll på arbetsmarknaden på samma sätt som en äldre person har. Så det finns olika saker som man måste lära dem, säger Fia Blixt.

undefined
Ester Sundkvist och Enea Karlsson Sköldestig, båda 17 år, läser naturprogrammet och besökte jobbmässan på Kårhuset Trappan i jakt på sommarjobb.

I veckan arrangerade kommunen en rekryteringsmässa på Kårhuset Trappan, där arbetssökande fick chansen att träffa företag från just besöksnäringen. Här kunde alla från arbetslösa till gymnasieungdomar och universitetsstudenter söka jobb framförallt för turistsäsongen.

Två som besökte eventet var kompisarna Ester Sundkvist och Enea Karlsson Sköldestig. De är båda 17 år gamla och läser naturprogrammet, men är nu på jakt efter sommarjobb.

– Jag hoppas att få något inom hotell eller restaurang, det passar nog mig bäst, säger Ester Sundkvist, som tycker att utbudet ser bra ut.

De har dock inte märkt av att det skulle vara lättare att få jobb i år, efter pandemin och den följande personalbristen.

– I år har det faktiskt varit lite svårt när man har sökt runt. Både jag och många andra har sökt på annonser och inte fått något svar, säger Enea Karlsson Sköldestig, som dock fortfarande är hoppfull.

undefined
30-åriga Katerina Strasburg jobbade som lärare i Ukraina, men hoppas nu på jobb på till exempel restaurang, medan hon lär sig svenska.

Bland besökarna på mässan fanns också en grupp kvinnor som har flytt från kriget i Ukraina. Katerina Strasburg är 30 år och har jobbat som lärare i hemlandet.

– Nu letar jag efter sommarjobb – kanske restaurang, diskare, ja vad som helst faktiskt. Och jag vill samtidigt lära mig svenska, säger hon och är optimistisk efter att ha pratat med en rad arbetsgivare på mässan.

undefined
33-åriga Nataliia Chuhui från Ukraina jobbade som biomedicinsk analytiker i hemlandet och söker nu sommarjobb.

Väninnan Nataliia Chuhui är 33 år och jobbade hemma i Ukraina som biomedicinsk analytiker. I Norrköping har hon lyckats få praktikplatser inom yrket, men vill också ha något som ger en riktig inkomst.

– I sommar vill jag hitta jobb på restaurang, hotell eller kanske inom administration.

Så hög är arbetslösheten

I april var andelen arbetslösa i Norrköpings kommun 9,5 procent. Det kan jämföras med 7,1 procent i Östergötland och 6,8 i hela landet.

Av siffrorna i Norrköping var 3,2 procentenheter öppet arbetslösa och 6,3 ingick i någon slags åtgärd.

I rena tal var de arbetslösa i Norrköping 6 813 personer i april. 779 av dessa var mellan 18 och 24 år gamla. 704 personer var födda i ett annat europeiskt land och 3 437 var födda utanför Europa.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!