Elev får 100 000 för kränkning

Norrköpings kommun får betala 100 000 kronor i skadestånd till en elev som utsatts för kränkande behandling under fyra års tid. Kommunen har brustit i sitt ansvar att garantera en trygg skola.

Norrköping2014-10-08 13:18

– Det finns bara förlorare i sådana här processer, och vi är naturligtvis både ledsna över, och berörda av elevens situation, säger skolchefen Mats Olsson i ett pressmeddelande.

– När vi blickar bakåt kan vi se att de insatser vi har gjort inte varit tillräckliga, och vi anser därför själva att vi har brustit på vissa punkter. Detta beror delvis på att information inte alltid har lämnats över som den ska i samband med att ny personal har tillträtt, samt på att kommunen som huvudman har brustit i sina rutiner.

Kränkningarna pågick från och med år 2010 till och med 2013. Skadeståndet har beslutats i ett förlikningsavtal mellan Barn- och elevombudet (BEO) och kommunen. Anledningen till skadeståndet är att kommunen har brustit i sitt ansvar att garantera eleven en trygg skolgång.

I sitt meddelande till pressen skriver kommunen att skolan där kränkningarna har skett har bytt både rektor, lärare och kurator upprepade gånger under den aktuella perioden, och att BEO:s utredning gällande insatserna för den kränkta eleven visar på periodvis bristande dokumentation. Kränkningarna anses heller inte ha kommunicerats centralt förrän i ett för sent skede. Skolan och huvudmannen kommunen har vidtagit flera åtgärder, men har gemensamt med BEO konstaterat att de inte fungerat långsiktigt.

– Att arbeta mot kränkande behandling ska vara en prioriterad fråga, och det har inte fungerat fullt ut i det här fallet, säger Mats Olsson i kommunens pressmeddelande.

Idag finns det en gemensam rutin mot kränkande behandling som gäller inom hela kommunen.

– Vi arbetar nu på ett annat sätt med kränkande behandling och har förstärkt våra rutiner. Vi har dessutom inrättat en tjänst med ett kommunalt elevombud. Genom detta arbete hoppas vi kunna förhindra att någonting sådant här inträffar igen, säger Mats Olsson.

De gemensamma rutinerna inom förskola, skola och fritidsgårdar är att personalen alltid ska kontakta förskolechefen, rektorn eller fritidsgårdschefen när ett barn eller en elev känner sig kränkt.

Rektorn ska sedan skyndsamt utreda det som hänt och alltid anmäla vidare till kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!