Efter vårt avslöjande: Förre HA-ledaren häktas

Peter Holfve, tidigare ledare för Hells Angels i Norrköping, häktades på tisdagen misstänkt för grova ekobrott. Misstankarna kommer från de avslöjanden som NT och Corren tidigare har gjort.

Den tidigare Hells Angels-ledaren har nu häktats efter NT:s och Correns granskning.

Den tidigare Hells Angels-ledaren har nu häktats efter NT:s och Correns granskning.

Foto:

Norrköping2017-04-04 13:47

Videon är inte längre tillgänglig

Videon är inte längre tillgänglig

Peter Holfve, som har lämnat presidentposten i det kriminella gängets Norrköpingsavdelning, misstänks nu för grovt skattebrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Brotten ska ha begåtts under åren 2012 till 2014, då han fortfarande ledde lokalavdelningen.

På tisdagen häktades han av Norrköpings tingsrätt som på sannolika skäl misstänkt för de båda brotten. Förhandlingen skedde bakom stängda dörrar, men kammaråklagare Marianne Staaf vid Ekobrottskammaren i Linköping förklarade i en paus vad misstankarna grundar sig på.

– Det är det som ni skrev om i tidningen – de två estländska bolagen, säger hon och berättar att utredningen inleddes efter NT:s och Correns gemensamma granskning av de kriminella gängen i Östergötland.

Flera bolag

I den kunde vi 2014 avslöja att den dåvarade HA-presidenten Peter Holfve på papperet hade utvandrat till Estland och startat två bolag där. Vid en ny granskning året därpå stod Peter Holfve i stället som ägare till ett annat estniskt bolag.

Ansvariga myndigheter kunde då inte kommentera Peter Holfves affärer specifikt, men förklarade hur just Estland användes av svenska kriminella för att göra svarta affärer.

Med dålig insyn och nollprocentig företagsskatt lockades många oseriösa aktörer till landet.

De svenska myndigheterna menade att det rörde sig om så kallade brevlådeföretag, som användes för att tvätta pengar. Detta skedde genom att svenska företag, ofta i byggbranschen, skickade falska fakturor till Estland och där hävdade att man hade hyrt in personal från estländska brevlådeföretag.

– De (det svenska företaget) låtsas köpa bemanningen från till exempel ett företag i Estland, men hela fakturan är fejk. I stället är det ett sätt att frigöra pengar och betala den egna svarta arbetskraften, berättade Pia Bergman, nationell samordnare för kontroll av grov organiserad brottslighet, i vår granskning 2015.

Upptaxerad med miljonbelopp

Året därpå, 2016, hade Skatteverket synat Peter Holfves affärer närmare och valde att skönstaxera honom. Utredningen visade att han inte alls hade varit utvandrad, utan tvärtom varit verksam i Sverige och Norrköping under åren 2011 till 2014. I och med det skulle Peter Holfve också betala skatt här och blev därför upptaxerad med nära 1,5 miljoner kronor.

Efter det beslutet gjorde Skatteverket dessutom en brottsanmälan till Ekobrottsmyndigheten. Där inledde man vid årsskiftet en förundersökning, berättar Marianne Staaf.

– Det är lite speciellt eftersom ärendet ligger så långt tillbaka i tiden, men vi har till slut fått ut material från Estland och har nu fått så mycket kött på benen att vi kan gå vidare, säger hon.

Detta ledde till att Peter Holfve i måndags förra veckan anhölls i sin frånvaro. På fredagseftermiddagen kunde polisen slutligen hitta och frihetsberöva honom.

På grund av den stängda förhandlingen är det oklart hur han förklarar sina affärer, men några erkännanden har i alla fall inte gjorts.

– Han förnekar brott och anser att svenska myndigheter inte har med det här att göra, säger hans försvarare Mikael Abrahamsson.

– Han har klargjort sin inställning, men i övrigt finns det inget att säga eftersom vi knappt har fått någon information alls om utredningen.

Är han fortfarande aktiv som medlem i Hells Angels?

– Det vill jag inte kommentera alls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!