Han öppnar restaurang i Norrköping: "Det är nervöst"

Kebabpionjären Jiray Seropian lämnar inget åt slumpen och lägger ner enorm tid och kraft för att ständigt bli bättre. Snart öppnar Norrköpingssonen en restaurang i hemstaden.

 Jiray Seropians restauranger i Stockholm har varit framgångsrika nog för att han ska våga satsa i sin hemstad, Norrköping.

Jiray Seropians restauranger i Stockholm har varit framgångsrika nog för att han ska våga satsa i sin hemstad, Norrköping.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2021-09-13 13:19
undefined
Jiray Seropians restauranger i Stockholm har varit framgångsrika nog för att han ska våga satsa i sin hemstad, Norrköping.

Jiray Seropian, 39, driver restaurangerna M.O.A.S – Meat on a stick i Stockholm sedan sex år tillbaka, och är känd under instagramkontot @kebabspotting. 

Hans kärlek till kebab kom i en tidig ålder och har sedan dess inte lämnat honom. Snarare tvärtom.

– Jag har alltid älskat kebab. När jag var yngre fick jag lite fickpengar av pappa för att äta på stan när jag inte åt hemma och det blev alltid kebab. Det var ofta dagens andra, jag brukade äta en när jag bytte buss hem från skolan.

Va?

– Ja, jag vet. Det är sjukt, men så var det I princip varenda dag. Och jag äter minst en kebab om dagen fortfarande. Över 10 000 har det blivit genom åren.

Jiray drev ett framgångsrikt företag inom försäljning och planerna på att byta bransch var inte självklara. En kebab ändrade framtiden.

– Allt började av en tillfällighet. Jag skulle visa bilder för en kompis när vi satt och åt. Kebab så klart. Han blev lite förvånad när 90 procent av mina bilder var på kebaber. Han föreslog att jag skulle göra något av det på sociala medier. Så började det.

– Den första följaren var lillebrorsan, men snabbt växte det. Ganska snart var det tusentals och jag fick massa tips från följare om att åka runt i Sverige och prova deras favoriter.

Efter en period av att bedöma andras mat så var det många som ville se att han med sina vida kunskap skulle göra ett försök själv. 

– Det kom till en punkt där jag kände att jag måste bara göra det här. Det låg mig så varmt om hjärtat, även om jag insåg att det ekonomiskt kanske inte skulle väga upp.

undefined
Varje ingrediens är noga utvald av ägaren Jiray.

Till skillnad från andra typer av snabbmat så fanns inte information om kebab på till exempel Youtube eller andra sociala medier.

– Jag reser jorden runt för att hitta inspiration. Jag vet att det låter kaxigt, men jag strävar efter att alltid vara bäst. Man ska dock veta att jag jobbar hårt för det. Jag är sällan nöjd och strävar hela tiden för att bli ännu bättre. 

I dag har Jiray över 60 000 följare på sitt Instagramkonto och restaurangerna i Stockholm har varit framgångsrika nog för att våga satsa i sin hemstad, men det är nog det konstanta tjatet från gamla vänner och lokalbor som önskat att ”MOAS kommer hem” som varit avgörande för etableringen. Öppningen är inte satt än, men det blir förmodligen i månadsskiftet september–oktober.

– Det är nervöst. Samtidigt tror jag på Norrköping och vet att det finns underlag. Vi konkurrerar inte direkt med de typiska kebabhaken utan snarare med alla andra restauranger i stan där man uppskattar ett gediget hantverk. Förhoppningen är att man märker skillnaden.

Efter snart tio år som framgångsrik Instagramprofil och restaurangägare så har Jiray i dag nått en hög status inom området. Allt som oftast förekommer han i riksmedia med sin expertis och följarna är ännu mer hängivna.

– Återigen, jag vill inte verka dryg, men det går knappt att söka på ordet kebab utan att jag förekommer. Kebabkungen och kebab-Jesus är superlativ som nämnts, vilket är roligt så klart, men jag vet att jag jobbat otroligt hårt för att nå dit jag är idag.

Ok, konstigaste kebab du ätit på dina resor?

– Haha, i Marocko fick jag kött i bröd. Typ en kebab. Det visade sig vara kamelmjälte fylld med inälvor och testiklar. Det såg skapligt gott ut men luktade avföring. Det var förmodligen min värsta, men jag åt upp nästan hela, för jag ville ju bedöma den som ett proffs, avslutar Jiray med ett snett leende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!