LÄS MER: Stödstrumporna kunde kosta 6 000 kronor.
Stockholms Läns Landstings avtal med omtalade medicinleverantören Onemed om förbrukningsartiklar blev dyrt för stockholmarna. Det kunde SVT Stockholm avslöja. I Stockholm har avtalet betytt en fördyring på en miljard.
Olika utformning
Nu visar det sig att Region Östergötland har slutit avtal med samma leverantör. Närmare bestämt tretton stycken avtal. Det handlar om allt ifrån distribution av inkontinenshjälpmedel, via medicinska engångshandskar till sjukvårdsartiklar och sårförband. Enligt regiondirektör Mats Uddin finns det inga likheter med det avtal som skrivits i Stockholm.
– Avtalen har olika utformning. Men vi ser över avtalen efter uppmärksamheten. Men det finns ingen misstanke om att Region Östergötland har utformat avtalen som SLL, säger han.
Avtal skrevs i år
Tittar man lite närmare på avtalen kan man se att gällande avtal har slutits så sent som tidigare i år. Då gäller det "sjukvårdsartiklar". Övriga avtal är skrivna mellan 2010 och 2015. Som av en händelse skrevs avtalet på när Barbro Naroskyin var landstings- och regiondirektör och Mikael Borin ekonomidirektör och tillika biträdande regiondirektör. Båda är i dag anställda i Stockholms läns landsting.
"Inte delaktig"
Åtminstone Barbro Naroskyin är ytterst ansvarig för avtalen i Stockholm med Onemed som hälso- och sjukvårdsdirektör. Vi har sökt Barbro Naroskyin för att höra hennes åsikter om leverantören. Hon svarar inte på våra frågor. Mikael Borin säger att han inte har någon relation med bolaget, överhuvudtaget.
– Jag var inte delaktig i upphandlingen i Östergötland och inte heller i den som gjordes i Stockholm. Har inte heller på något annat sätt haft någon relation med det aktuella företaget och har därmed ingen uppfattning, säger han.
Vill inte kommentera
Att avtalet blivit så dyrt i Stockholm beror bland annat på en mängd svårgenomträngliga prissättningar. En vara som är förstaval kostar avsevärt mycket mindre än den som är andraval visar det sig. Ett exempel i avslöjandet är en stödstrumpa som i ett förstaval kostar 100 kronor. I andrahandsvalet kostar den 6 000 kronor. Trots att avtalet har sagts upp kommer det alltså gälla i två år till. Mikael Borin vill inte kommentera det enskilda fallet. När det gäller upphandlingar i stort är han svävande.
– Den generella frågan om upphandling är väldigt svår att kort besvara eftersom LOU-upphandlingar omfattar både tjänster och varor inom så skilda områden. Förutsättningarna för förfrågningsunderlag och ersättningar/prisers utformning skiljer sig därför så markant åt att det inte är möjligt att ge ett övergripande svar på frågeställningen.