Efter kritiken mot kommunen – åklagare tittar på fallet

Kommunens hantering av Esmeraldafallet har fått hård kritik. Nu ska åklagare undersöka om handläggningen kan ha varit brottslig.

Chefsåklagaren Torsten Angervåg har börjat ta in upplysningar från Ivo, vars generaldirektör Sofia Wallström är kritisk till hur Norrköpings kommun hanterat Esmeraldafallet.

Chefsåklagaren Torsten Angervåg har börjat ta in upplysningar från Ivo, vars generaldirektör Sofia Wallström är kritisk till hur Norrköpings kommun hanterat Esmeraldafallet.

Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Norrköping2020-10-23 09:28

Chefsåklagare Torsten Angervåg har i dagarna inlett ett arbete med att inhämta vissa upplysningar från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, med anledning av tillsynsmyndighetens kritik mot Norrköpings kommun i Esmeraldafallet – den treåriga flickan som dog i januari.

Enligt Torsten Angervåg har Ivo inte valt att göra en så kallad åtalsanmälan, där kontrollmyndigheten tydligt beskriver den gärning som myndigheten misstänker är ett brott mot lagstiftningen och lika tydligt anger vilka regler det är som har överträtts.

Däremot kommer en anmälan nu att upprättas vid åklagarkammaren och en åklagare kommer att ta del av det underlag som finns och som utgörs av Ivo:s beslut.

"Det är i dag för tidigt att kunna uttala sig om när en åklagare fattar beslut i frågan om det ska inledas en förundersökning eller inte", skriver han i ett mejl till oss.

Andreas Bohlin (S) är ordförande i socialnämnden. 

– Jag har ingenting mot att någon granskar det här ärendet. Jag tänker så här: om någon hittar något att processa här, så finns det skäl till det, säger han.

Andreas Bohlin är tydlig med att kommunen kommer att bistå åklagarmyndigheten med dokumentation och information.

I sin granskning anser Ivo bland annat att socialnämnden brustit i att ta sitt yttersta ansvar för Esmeralda. Man menar att den treåriga flickan inte fått det skydd och stöd som hon har haft rätt till.

Kommunen riskerar vite på en miljon om man inte tagit fram en handlingsplan senast den 1 februari 2021.

Karta: Åklagarkammaren i Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!