Efter köttfusket: Nu går företaget i konkurs

I höstas fick Norrköpingsföretaget ett säljstopp efter att kommunen upptäckt att det sålt mer än 30 ton felmärkt kött till butiker runt om i landet. Nu, ungefär ett halvår senare, har företaget begärt sig själva i konkurs.

Kött. Norrköpingsföretaget fick säljstopp - och går nu i konkurs.

Kött. Norrköpingsföretaget fick säljstopp - och går nu i konkurs.

Foto: Mikael Svensson

Norrköping2017-03-29 18:15

Vad orsaken till att företaget Äkta Halal Mat begärt sig i konkurs är lite oklart. Men vad som framkommer av de handlingar som medföljt ansökan är att företaget har skulder på nära en miljon kronor och har haft svårigheter att få in sina kundfordringar.

Enligt konkursförvaltaren Henrik Ringborg på advokatfirman Delphi så har företaget inte lyckats få in sina fordringar. I en anmärkning skriver konkursförvaltaren "Det föreligger betydande oklarheter kring kundfordringarna vilka flera är tvistiga och enligt uppgifter från kunder med flera ska en del ha betalats kontant till namngiven person som inte ska ha redovisat betalningarna till konkursföretaget".

– De 2,2 miljoner kronor det är fråga om kommer man nog inte att få in, säger Henrik Ringborg och ser svårigheter i det.

– Nu får jag utreda hur det hela har gått till och se vad det leder fram till och själva orsaken till konkursen är något man får titta på lite senare, säger han.

Vi har talat med Zelani Sarker, en av delägarna i företaget, som uppger att huvudproblemet är att mer än en miljon kronor har försvunnit ur bolaget på ett otillbörligt sätt.

– Det här är väldigt tråkigt för mig och en av mina kompanjoner, säger Zelani Sarker och berättar att det varit en hel del bråk och skiljaktigheter inom företagets styrelse som i dag är splittrad.

Att det har varit problem under en längre tid framkom inte minst då företaget fick ett säljstopp under en dryg månad förra året, då de misstänktes ha sålt mer än 30 ton felmärkt kött.

Rickard Edlund, livsmedelsinspektör på Bygg- och miljökontoret i Norrköping, berättar att man vid en kontroll upptäckte att det var svårt att spåra var köttet kom ifrån och det fanns även svårigheter att bedöma statusen på företagets nötkött.

– I samband med säljförbudet beslutade vi om att företaget skulle återkalla allt kött som förts ut under den period som vi informerat oss om. Det var då butiker i 15–17 kommuner som kött sålts till, säger Rickard Edlund.

Trots att beslutet meddelats både muntligt och skriftligt så fortsatte bolaget att leverera kött även efter säljstoppet.

– Det var inget bra. Det var noll respekt för de beslut vi fattade, säger Rickard Edlund.

– Det gjorde att vi här i Norrköping gjorde kontroll i en köttbutik och dit hade de levererat kött efter beslutet. Vi beslagtog det, då det betraktades som ett osäkert livsmedel. Vi förvarade det och skickade det sedan till destruktion. På samma sätt var det i flera andra kommuner, säger Rickard Edlund och tillägger att företaget efter ett tag förstod att man var tvungna att ta tillbaks allt kött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!