Vägskälet var både tydligt och känsligt. Låta kremera Norrköpings avlidna i Linköping eller renovera och bygga ut Norrköpings krematorium? Den offentliga debatten i frågan var intensiv och högljudd. Det blev det senare alternativet som "vann" och nu är det omfattande arbetet med det nya krematoriet snart i mål. Invigningen är planerad till någon gång i juni.
– Ett mycket bra beslut.
Anders Carlsson, kyrkogårdschef för Norrköpings pastorat i Svenska kyrkan, är övertygad om att vägvalet blev helt rätt när det klubbades i slutet av april 2018. Nu får Norrköping ett krematorium med kapacitet och tillstånd att genomföra 4 000 kremeringar om året. Det kan jämföras med de 2 000 som var gränsen innan det stora byggprojektet drog igång. Notan för hela projektet landar på 110 miljoner kronor.
– Vårt nya krematorium skapar en trygghet för hela Norrköping med omnejd för åtminstone 100 år framåt, säger Anders Carlsson.
– Det är ett känsligt projekt. Dels är det en speciell anläggning som måste fungera rent maskinellt och dels är det en byggnad som ska vara vacker och skapa värdighet och respekt för både anhöriga och för avlidna som inte längre kan föra sin talan.
I december 2020 drog huvudentreprenören Sefab igång arbetet med att förnya krematoriet. Vissa befintliga delar revs och i april 2021 började man att bygga den nya delen som bland annat innehåller de båda nya ugnarna.
– Totalt handlar det om cirka 1 000 kvadratmeter i den nya delen, förklarar Sefabs platschef Daniel Frank.
– Förutom ugnarna blir det även publika utrymmen och personalutrymmen. De båda ursprungliga kapellen bevaras i befintligt skick. Vi har återskapat vissa detaljer i det stora kapellet och dessutom på nytt öppnat ett ljusinsläpp som tidigare har varit blockerat. Allt är tillgänglighetsanpassat. Det är ett väldigt speciellt bygge där både kremeringsanläggningen och renoveringen måste vara färdiga samtidigt. Tanken är ju att krematoriet ska börja användas direkt när vi är klara.
Under arbetet har de avlidna kremerats i Linköping i stället.
Anders Carlsson visar vägen in i den nya delen, som alltså bland annat rymmer de båda ugnarna. Två rejäla pjäser bredvid varandra som dominerar i rummet.
– Två murade ugnar i eldfast tegel som är isolerade och försedda med plåthölje. Rökgaserna leds bort via kulvertar under markytan. En fossilfri anläggning, förklarar han.
– Vissa anhöriga brukar vilja vara med under processen och för dem byggs ett särskilt rum bakom glas. Glaset är immat men "öppnas" när det är dags för kistan att sakta föras in i ugnen.
Norrköpings krematorium invigdes redan 1938 och skapades av stadsarkitekten Kurt von Schmalensee. Han fick med kort varsel ta över uppdraget efter kollegan Carl Bergsten som hastigt avled innan hans förslag, som till en början ratades, kunde fullföljas. Krematoriet firade således 80 år samtidigt som beslutet fattades om renoveringen och tillbyggnaden. Så dags räckte det inte längre till för Norrköping och en tanke var, som sagt, att låta kremeringarna ske i Linköping.
Nu lär inte den frågan väckas igen för flera generationer framåt.
– En insats för framtiden. Och en fantastisk miljö för människans sista del i livet, säger Anders Carlsson.
Renoveringen av krematoriet dokumenteras i ord och bild och kommer att presenteras i en bok som släpps i samband med invigningen till sommaren.