Det har legat en våt filt över de storslagna planerna på att göra om gamla fängelset under flera år och det har varit många motgångar för projektet under resans gång. I ett tidigt skede fanns planer på att riva flyglarna, men efter diskussioner med länsstyrelsen blev det aldrig aktuellt. Sedan hittades ett stort antal omärkta gravar för kvinnor och barn från 1700- och 1800-talet, då det var spinnhus för kvinnliga fångar.
Frågan om gravarna har varit uppe i både Förvaltningsrätten och Kammarrätten, där domen bland annat slog fast: "...Den kulturhistoriska miljön som gravarna återfinns i är helt unik i Sverige och har ett mycket högt kulturhistoriskt värde. Att ta bort gravarna skulle medföra oåterkalleliga skador på kulturmiljön."
Domen överklagades, men Riksbyggen nekades prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen.
– Nu vet vi vad som gäller och vilka förutsättningarna är. Sedan i april 2020 har vi haft en dialog med kommunen och länsstyrelsen om hur vi ska förhålla oss till beslutet. Kommunen har också återstartat detaljplaneprocessen för området, säger Johan Tillmar, affärsutvecklingschef för Riksbyggen Bostad i Östergötland.
Gravarna ska inte röras och flyglarna blir kvar, enligt de nya planerna som det nu jobbas efter.
Kan ni bygga utan att röra gravarna?
– Absolut, det kan vi. Inga beslut är fattade, men både länsstyrelsen och kommunen är positiva kring de skisser vi diskuterar. Vi har en gemensam dialog som gör att vi kan börja med detaljplanen. Huvudbyggnaden och flyglarna blir kvar, men ska byggas om till något vi ännu inte beslutat och dessutom är det ett antal nya byggnader som tillkommer, säger Johan Tillmar.
Huvudspåret är fortfarande bostäder, även om Riksbyggen fortfarande håller öppet för att huvudbyggnaden också kan göras om till kontor. Totalt kommer det att handla om 16 000 kvadratmeter bruttoarea i området.
Hur tänker ni kring flyglarna?
– Det är bostadsrättslägenheter vi tänker göra. Om det blir studentlägenheter eller större lägenheter får vi se. Vi har tittat på båda varianterna. Vi ska titta djupare på flyglarna nu. Det finns lite byggtekniska utmaningar att hantera, som ljus och utrymningsvägar och det ska vi titta på i planprocessen.
Nybyggnationen i området tänker sig Riksbyggen dels bakom fängelset – ner mot Strömmen – och dels mellan den gamla disponentvillan och västra flygeln. Det ska inte byggas något framför huvudbyggnaden utmed Dragsgatan och siluetterna av det gamla fängelset ska fortfarande synas även från andra sidan.
– Det är väldigt viktigt i ett sådant här projekt med hög kulturhistorisk miljö att vi tittar på det tillsammans och därför har vi en tät dialog med kommunen och länsstyrelsen. Även disponentvillan är kulturhistoriskt intressant, den får inte försvinna och tappa sin historia, säger Johan Tillmar.
Hur ombyggnaden ska gå till styrs också av det kulturhistoriska värdet på husen, men Johan Tillmar är inte orolig.
– Det är ett svårt projekt, men inte för svårt. Riksbyggen har till exempel byggt om gamla polishuset i Malmö och där kan man dra paralleller till att gå in i en gammal byggnad som haft en annan funktion och modernisera den, så att den klarar dagens krav.
Inom ett år hoppas Riksbyggen kunna ha samråd om projektet.
– Då ska vi ha satt strukturen för området och placeringen av byggnaderna.