Ett par rejäla murstockar. En försiktig och knappt skönjbar rökslinga som sakta stiger mot skyn ur resten av ruinerna. Så mycket mer än så återstår inte av mangårdsbyggnaden vid Rosendals gård – som tillhör Grensholms slott – efter helgens omfattande brand. Nu betraktar Grensholms ägare, makarna Carl och Linda Lagerfelt, förödelsen. Besvikelse och beslutsamhet på en och samma gång.
– Ambitionen är att bygga upp och återställa Rosendal igen, säger Carl Lagerfelt.
– Det vore det roligaste att göra i det här läget. Så likt ursprunget som möjligt. Men längre än så har vi inte hunnit fundera ännu. Vi har inte jättebråttom. Vi måste undersöka förutsättningarna först och stämma av med försäkringsbolaget. Det var en chockartad upplevelse, natten när det brann.
På ägorna i anslutning till Grensholms slott finns ett 30-tal hus, varav ungefär hälften hyrs ut som sommarhus. De äldsta är från 1700-talet. Rosendal var en av de största och pampigaste byggnaderna och byggdes 1864 i stram empirestil. Läget är exemplariskt med en vid utsikt över de välbetade strandängarna ned mot Roxen.
– Lika vackert som det är att se ut över sjön härifrån, lika fint var det att blicka upp mot huset från sjön. Den gula fasaden kunde verkligen glänsa i solen, säger Carl Lagerfelt.
Carl och Linda Lagerfelt bodde själva på Rosendals gård under några år, innan de flyttade in i själva slottet.
– Vi känner givetvis huset mycket väl från den perioden. Det gör förlusten extra sorglig. Även om vi själva inte hade någonting kvar i huset. När man kom borta på vägen lysten det upp som ett smycke. Den synen saknar jag redan, säger Linda Lagerfelt.
Ursprungligen bestod Rosendal av tre lägenheter. Ett gult tvåvåningshus med vita knutar. Nu återstår bara ett litet hörn vid ena knuten som kan berätta om husets kulör.
– Det såg ut som ett stenhus, men var egentligen timrat med puts på fasaden. Ett härligt hus. Vi gillade det verkligen, säger Carl Lagerfelt.
Familjen Lagerfelt flyttade in på Grensholm 1993 och satsar, förutom på beståndet av hyresfastigheter, också på skogsbruk, jaktverksamhet och ekologisk nötproduktion. Grensholm fick sitt nuvarande namn efter riksrådet Magnus Gren och har genom åren ägts av släkterna Ryning, Rosengren, Ribbing, Spens och Mannerheim. Huvudbyggnaden uppfördes troligen under andra hälften av 1600-talet och är i dag omgjord i karolinsk stil.