Efter branden: "Vi hade en enorm tur"

Ett år efter branden som kunde ha ödelagt Stora Teatern i Norrköping tittar teaterchefen Nils Poletti upp mot det nya tornet. "Vi hade en enorm tur", säger han.

Nu. Lördagen den 29 augusti 2020.

Nu. Lördagen den 29 augusti 2020.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2020-09-01 21:00

Det har gått drygt ett år från dess att teaterchefen Nils Poletti väcktes i Köpenhamn av ett telefonsamtal från vd Pia Kronqvist, som berättade om branden i det klassiska teaterhuset. Ett blixtnedslag – under en natt av ett stort oväder i Norrköping – var orsaken. 

– I det allra första skedet, när jag såg nyhetsbilderna av de stora eldslågorna slå upp ur taket i mörkret, var min första tanke "vi har förlorat teatern i Norrköping i många, många år", säger Nils.

Stora Teatern från 1908 kom undan den värsta katastrofen. Branden kunde begränsas till taket i ena tornet.

– När jag kom tillbaka till Norrköping under den dagen och fick min egen bild av branden, där det visade sig att skadorna inte alls var så stora utan att nästan allt klarat sig så var det en stor lättnad. Vi fick ju bara skjuta på premiären av Faust II en vecka, säger Nils.

undefined
Nu. Lördagen den 29 augusti 2020.

Nyheterna om branden spreds snabbt och skapade ett stort engagemang.

– Omtanken om vår teater blev väldigt tydlig under de dagarna. Vi fick ett enormt gensvar från många håll, inte minst från Norrköpingsborna, men också utifrån. Många fick veta att vi skulle spela Faust II, säger han.

Vi går en husesyn tillsammans med Nils Poletti och Jeanette Söderwall, som är PR- och kommunikationsansvarig på Östgötateatern, och kliver rakt in i en byggarbetsplats, där de publika utrymmen blir större, Café Gycklaren byggs om och den stora teatersalongen snyggas och putsas till för framtiden.

– Det har inget med själva branden att göra utan det här var planerat före. Huset behövde det. Allt kommer stå klart under hösten, berättar Jeanette Söderwall.

Vi stannar till i trappan på väg upp till tornet.

– Det är, tack och lov, ett stenhus, så allt vattenforsade ju rakt ner i källaren och stannade inom de här väggarna. Det var en stor skadegörelse, men inget vi inte kunde hantera, säger Nils Poletti.

undefined
Då. Torsdagen den 29 augusti 2019.

Arkitekten Axel Anderberg, som ritade och uppförde teaterhuset, hade publikens säkerhet i tankarna i sitt arbete. Trapphusen är utformade som säkra och fria brandceller, vilket gjorde att såväl branden som skadorna inte fick några katastrofala följder.

I dag är tornet återställt in i absolut minsta lilla detalj.

undefined
Så här ser tornet ut i dag under taket, där allt är återställt in i absolut minsta lilla detalj och spik.

– Det finns ju ett trapphus och ett torn till, så det var egentligen inga konstigheter, men den stora utmaningen var att hitta en timmerman som kunde återskapa ett nytt torn. Det är ett byggnadsminne så vi hade en nära dialog med länsstyrelsen, berättar Daniel Ackermann, kommunikationsansvarig på fastighetsbolaget Norrevo.

Det står byggnadsställningar längs ena sidan och på taket. Vad gör ni?

– Det är en del av det planerade underhållet. Vi ser över hela taket, säger Daniel.

Vi tittar upp genom en lucka från vinden och ser det nya "konstverket" under själva taket.

– Jag har inte sett det förut. Det är verkligen fint, säger Nils Poletti.

Vinden, som en gång tiden var en av Östgötateaterns många scener, blev rök- och fuktskadad. Det gamla golvet försvann och har ersatts av ett modernt dansgolv.

– Vi kommer inte kunna visa något publikt här, men det blir en utmärkt plats att kunna jobba på här och utveckla vårt dansarbete.

Den totala kostnaden för branden och arbetet med att återställa Stora Teatern landade på 5,3 miljoner kronor.

– En stor del av dessa kostnader kommer att täckas av vår försäkring, men dessa är ännu inte reglerade med försäkringsbolaget, säger Daniel Ackermann.

Stora Teatern

Stora Teatern i Norrköping invigdes den 24 februari 1908.

På samma plats hade Eklundska Teatern legat. Den var dock byggd i trä och ansågs brandfarlig och revs 1903. Den tidens stora arkitekt, Axel Anderberg, anlitades. Han hade tidigare bland annat ritat Kungliga Operan och Oscarsteatern i Stockholm och teaterhuset i Linköping. Det nya teaterhuset, byggd i jugendstil, var stort och imponerande med 600 platser i salongen.

På fasaden står devisen Förkunna seklers sorg - Förkunna seklers glädje.

Karta: Östgötateatern
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!