Det var på tisdagsförmiddagen som beskedet kom. Centerpartiet meddelade att kommunalrådet Karin Jonsson inte avser att kandidera till kommunfullmäktige eller som gruppledare och kommunalråd inför valet 2022.
Karin Jonsson gav beskedet till de övriga styrande i Norrköping på måndagen.
– Det kändes som de flesta hade förståelse för mitt beslut. Jag har ju trots allt hållit på med här i 40 år, jag började ju redan som 20-åring. Jag har varit gruppledare i 20 år. Det är väldigt länge, säger Karin Jonsson när vi når henne.
Varför kom det här beskedet nu?
– Det är runt den här tiden som partierna brukar börja med själva nomineringsprocessen inför det kommande valet.
Karin Jonsson har en lång politisk erfarenhet och har varit förtroendevald i Norrköpings kommun sedan 1982. Hon har i dag en mängd tunga uppdrag inom kommunen, men även på riksnivå inom SKR, Sveriges kommuner och regioner.
I sin roll som ordförande i tekniska nämnden har Karin Jonsson fått vara ansiktet utåt i flera stora frågor. Hon har hamnat i hetluften efter tuffa beslut, som kring Femöresbron, Östra Promenaden, vägföreningar, en östra ringled samt besparingar på exempelvis gatubelysning.
– Tekniska nämnden jobbar ju med frågor som är väldigt publika, som berör nästan alla invånare. Därmed är det många som haft synpunkter, säger Karin Jonsson om nämndens arbetsområden.
Hur har det känts att vara den som får kliva fram besvara alla de här synpunkterna?
– Det har känts som att vara branschens målvakt.
Har det här påverkat ditt beslut att inte ställa upp för omval?
– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Det handlar mer om att det är påfrestande att ständigt vara uppkopplad och att man är påpassad, det hör ju till de här uppdragen.
Är det något av de här uppmärksammade besluten du ångrar?
– Nej, jag känner inte att jag ångrar några beslut. Sedan blir det ju inte alltid som man tänkt sig. När det gäller Femöresbron tycker jag fortfarande att vi fattade rätt beslut.
Vad är du mest stolt över under de här åren?
– Inom Centern var vi tidigt ute med att jobba för att bygga ut bredbandet. När det gäller Vikbolandet så blev det ju tyvärr väldigt struligt och det hamnade i mitt knä. Många ville då att vi skulle bråka och skrika mot leverantören, jag är nöjd att vi gick en annan väg. I dag ligger Norrköping bland de främsta i Sverige när det gäller bredband.
Vad är du minst stolt över?
– Jag tycker att det har gått lite trögt med byggnationen på mindre orter som Vånga, Kvarsebo och Norsholm. Det är marknaden som styr över byggsatsningarna, men jag tycker det känns tråkigt att vi inte kommit längre där.
Som helhet tycker Karin Jonsson att det är ett "helt nytt" Norrköping som har växt fram under de här åren som hon har ansvarat för utvecklingen.
– Det har skett stora förändringar, framförallt tar miljöfrågorna plats på ett naturligt sett nu. Det gjorde det inte tidigare.
Vad kommer du att sakna mest?
– Att inte ha samma information som jag har tillgång till nu. Jag får vänta tills jag läser om det i tidningen.
Vad kommer du att sakna minst?
– Jag kommer inte att sakna det tunga ansvaret. Att ständigt behöva vara uppkopplad.
Hur ser ditt nya liv ut efter politiken?
– Jag har ju ett hem att sköta, sedan kanske det kan bli något uppdrag i en nämnd. Vi får se.