Videon är inte längre tillgänglig
– Det är ett drev som går. Vi kommer inte bemöta kritik från enskilda personer via media, därför har vi svårt att försvara oss mot kritiken, vilket känns olyckligt med tanke på att vi har 200 anställda och är ett starkt växande företag, säger Anders Whass, när vi träffar honom, projektledaren Caroline Wilhelmsson och ägaren EddyDemir på företagets huvudkontor på Sjötullsgatan i Norrköping.
Entrén är pampig. Höga skulpturer ramar in de moderna soffgrupperna med sittpuffar och tittar man ut genom fönstren ser man delar av Norrköpings hamn, där det snart ska byggas en helt ny stadsdel.
Vi träffas efter det att NT skrivit en rad artiklar om att ED Bygg varit hårt olycksdrabbat de senaste månaderna och skarp kritik riktats mot bland annat mot bristerna i företagets säkerhetstänkande. Vid ett par tillfällen har ED Bygg valt att inte kommentera kritiken.
– Vi vill nu berätta varför vi valt att agera som vi gjort. Vi har prioriterat vår personal efter dödsolyckan. Trots allt har jag fruktat att en dödsolycka kan inträffa ända sedan jag började i byggbranschen, säger Anders Whass.
Uppskattad medarbetare
Han berättar att den förolyckade medarbetaren var en uppskattad medarbetare och vän till flera anställda. Han var 54 år och lämnade efter sig fru och två söner hemma i Polen.
– Ingen i företaget har tidigare varit med om någon liknande olycka. Därför tycker vi det är naturligt att vårt fokus ligger på att hjälpa medarbetarna och övriga åtaganden för verksamheten, säger Anders Whass.
Redan en timme efter olyckan fanns en psykolog och en präst på plats för att möta medarbetarna på bygget.
– Det finns inget rätt eller fel när det händer en sådan här olycka. Det man märker är att chocken kommer olika snabbt. Många upplevde chocken direkt, för andra tog det tre–fyra dagar och upp till en vecka. För företaget gäller det att finnas till hands för den som vill prata, säger Anders Whass.
Företaget har också tillsatt en extern utredare som ska utreda hur dödsolyckan kunde ske. Valet föll på den tidigare polisen och arbetsmiljöinspektören Bengt Husberg.
– Han har bra kompetens för att hjälpa oss, säger Anders Whass.
Internutredningen görs parallellt med Arbetsmiljöverkets och polisens utredningar om olyckan.
Just nu pågår tre förundersökningar om olyckor på ED Byggs arbetsplatser. Det handlar om olyckan den 12 november då ett bjälklag av betong rasade vid ett bygge i anslutning till Ektorpsskolan i Norrköping och olyckan den 26 januari då en praktikant på bygget på Ljuragatan 6A i Norrköping fick hela käken kluven då sågklingan studsade upp mot ansiktet.
– När det skett allvarliga olyckor kopplas alltid Arbetsmiljöverket och polisen in samt att företaget gör en egen internutredning. Det är olyckligt att det skett tre olyckor hos oss. Men sedan kan inte jag se något samband mellan dem, säger Anders Whass.
En uppstickare
– Det viktigaste i en internutredning är att se om vi som företag kan göra något för att ytterligare minimera risken för liknande olyckor i framtiden. I slutändan handlar det trots allt om ett ansvar från enskilda individen.
Han tror inte ED Bygg sticker ut mer än andra byggföretag.
– Byggbranschen är tyvärr en bransch som är hårt drabbad av olyckor, vilket kan bero på att arbetsmiljön på en byggarbetsplats förändras från dag till dag, säger Anders Whass.
ED Byggs ägare och grundare, EddyDemir, inflikar:
– Vi arbetar oerhört mycket med det systematiska arbetsmiljöarbetet och är sedan 2008 certifierade enligt ISO 14001 och 9001, där ligger vi i framkant, säger han.
Dessutom pekar de på att 34 personer i företaget har gått utbildningar för att kunna samordna arbetsmiljön.
EddyDemir och Anders Whass tror att den omfattande kritiken mot företaget kan bero på att företaget är en uppstickare som satsar på mångfald och kvinnor. De har också fokus på offentliga uppdrag.
På 16 år har ED Bygg vuxit enormt mycket och har idag cirka 200 anställda. Förra året landade omsättningen på 400 miljoner kronor.
– Det finns personer som inte är kvar i företaget. Det är kanske de som målar upp en negativ bild av oss och den kritiken är svår att bemöta, säger EddyDemir.
Anders Whass hoppas dock att den kris företaget nu går igenom ska leda till något gott. Målen är högt uppsatta och huvudkontoret ska vara i Norrköping.
– Om två år ska vi omsätta en miljard kronor och då kommer projekten i Stockholm stå för merparten.