Det var den 24 maj som V Bar tog emot sina allra första gäster. Men drömmen om att driva en vinbar i lokalen började långt innan dess.
– Det har varit en lång resa. För ungefär fyra år sedan hörde vi av oss till dem som då använde lokalen och sa att om de någon gång skulle sälja så skulle de höra av sig, säger krögaren Jakob Bravo.
Trots att han då var delaktig i att starta upp en annan restaurang, Boca, hade han och hans kompanjoner på V redan då ett vandrande öga för hörnlokalen vid kvarteret Duvan.
– Vi tyckte verkligen om den här lokalen. Det finns verkligen en själ här och det känner man när man är här, säger Jakob Bravo.
En dag stod möjligheten plötsligt där inför dem.
– Därefter gick allting väldigt snabbt. Jag, Philip och Rasmus hade pratat om den här drömmen länge och som tur var fanns möjligheterna för Philip och hans far Mattias att investera, berättar Jakob Bravo.
Det fanns aldrig på kartan att ta en annan lokal?
– För den här idén, nej. Det var den här lokalen som gällde, säger han.
Vid årsskiftet fick de nycklarna och sedan dess har det hänt en hel del inne i lokalen.
– Vi började projektera i början av året och renoveringen påbörjades under mars, så det har varit en snabb process men vi är väldigt nöjda med resultatet, berättar Philip Berglund.
Han fortsätter.
– Vårt stora problem var hur vi skulle få plats med allt som krävs för att kunna bedriva den verksamheten som vi hade visionen för då ytan är begränsad.
Köksansvarige Rasmus Rindom instämmer.
– Det dåvarande köket räckte inte till. Vi behövde göra om det helt för att kunna leverera på den nivån som vi faktiskt ville göra. Vi har jobbat med millimeter.
Efter ett halvår av renovering och planering stod V Bar i sin slutgiltiga kostym. I ungefär en månads tid har det hällts upp vin i glasen och serverats mat från det skräddarsydda köket.
Enligt Jakob Bravo har det uppskattats.
– Det har gått svinbra. Det är lättare att nå ut till folk nu för tiden när man är mer etablerad och har hunnit nätverka lite mer.
Krögaren har nämligen sedan tidigare två andra verksamheter på Prästgatan, pizza- och barhaket Boca, samt streetfoodrestaurangen Kassett.
Hinner man med att ge alla verksamheter den tid och omtanke som krävs?
– Ja, det skulle jag säga. Så länge man har bra folk runt omkring sig och fördelar ansvaret, säger Jakob Bravo.
Vad är det för typ av mat ni serverar?
– Det jag har sagt från början är att om det inte smakar någonting så kan du lika gärna slicka på en sten. Smaker är viktiga för oss och vi försöker jobba så mycket vi kan ur ett vegetariskt perspektiv, vilket framförallt handlar om att vi vill vara kreativa. En köttbit smakar alltid som en köttbit, en grönsak förändras mycket under årets gång, berättar Rasmus Rindom.
Trots att de öppnar i en restaurangtät stad tror Jakob Bravo på framgång, inte bara för dem – utan för alla krogverksamheter.
– Norrköpingsborna gillar att barhoppa. Det är oftast inte bara ett ställe per kväll så det gynnar alla att det finns fler ställen, säger han.
– Det finns en så härlig variation i den här staden. Mycket unika ställen och alla gör sin grej, instämmer Philip Berglund.
Och vad är det som gör er unika?
– Jag kände att du inte kunde gå till ett ställe och bara ta ett glas vin utan att det ska vara pretentiöst. Det här sticker ut, det är någonting annat, säger Jakob Bravo.