Det är nästan två år sedan konflikten inleddes som tog Mikael Wadströms ärende till Arbetsdomstolen. När domen nu har fallit visar det sig att det var rätt av arbetsgivaren att stänga av honom från vissa arbetsuppgifter. SVT:s krav på opartiskhet är stark och när Mikael Wadström i ett facebookinlägg tog ställning i en regionfråga gjorde han fel anser Arbetsdomstolen. Arbetsgivaren hade rätt att omplacera honom. Det var också rätt att skriftligt varna honom.
– Jag är inte förvånad över domen. Det har känts hela vägen att det ska sluta så här. Jag drabbas inte ekonomiskt. Men samtidigt ger domen mig blåmärken på själen. Det är tydligt att det är tysta medarbetare man vill ha på Sveriges Television, säger han.
Är du besviken?
– Det är självklart. Jag uppfattar domen som att jag som medarbetare har rätt till yttrandefrihet. Men det finns begränsningar hur offentlig man kan vara. Det verkar vara ett ganska vitt begrepp vad som är offentligt. Mitt Facebookkonto följdes av ett fåtal. Konsekvensen av domen kan bli att en SVT-medarbetare inte törs säga vad den tycker i några sammanhang alls.
Vad gör du nu?
– Jag har gått i pension. Så domen har ingen praktisk betydelse för mig. Men om jag får citera en SVT-medarbetare som jag träffade för ett tag sedan så kan man sammanfatta saken så här. "Det är inte lågt i taket på Sveriges Television, bara man kryper".
Det låter hårt...
– Jag är rädd att vi får tystare arbetsplatser. Det är ett problem, säger Mikael Wadström.