Videon är inte längre tillgänglig
Med totalt fem anmälda våldtäkter och ett 20-tal fall av sexuella ofredanden var det ett dystert facit som ramade in den sista Bråvallafestivalen i Norrköping. Flera av utredningarna fick senare läggas ned i brist på bevis, men i ett par lyckades polisen säkra DNA-spår från misstänkta gärningsmän.
De spåren skickades till Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping för analys, men där har de blivit kvar. Att det tagit så lång tid tycker Thomas Månsson, biträdande chef på Norrköpingspolisens avdelning för grova brott, är "anmärkningsvärt".
– Det känns helt orimligt att det ska ta uppemot ett halvår att få svar på en DNA-undersökning.
Lena Klasén är chef över NFC, och hon kan inget annat än att beklaga de långa handläggningstiderna.
– Vi är fortfarande för små, och det gör att det tar för långt tid. Det är förstås inte så det ska vara, vi kan inte ha långa arbetstider, säger hon.
För att kunna möta upp mot inflödet av ärenden skulle NFC behöva ungefär 800 handläggare, säger Lena Klasén. I dagsläget är de omkring 500, men NFC har också fått ökad finansiering för de kommande åren.
– Sedan ökar brotten bra mycket mer än vad vi trodde. Sexualbrott ser vi ju en rejäl ökning på, samtidigt som de ökar i komplexitet. Det är vi inte fullt riggade för att ta emot.