I december 2024 gick vi som bekant från ett majoritetsstyre till ett minoritetsstyre i kommunen. I drygt tre månader har det fungerat smärtfritt – åtminstone vad vi utanför kommunhuset känner till.
Men när byggnads- och miljöskyddsnämnden sammanträdde på onsdagen fick vi en liten påminnelse om att den styrande Kvartetten (S, KD, L, C) behöver stöd från andra partier för att få igenom sin politik.
När nämndens ordförande, kommunalrådet Christian Widlund (C), fick signaler om att M, SD och V skulle rösta på tjänstemannaförslaget om att inte bevilja rivningslov för Oljan 1 – fastigheten intill Lindövägen där en rivningshotad tegelbyggnad står – valde styret att backa då övriga partier skulle få fem röster mot Kvartettens fyra.
Därmed får huset stå kvar.
– När vi stämde av med de andra partierna inför mötet insåg vi att de skulle rösta på bifall till förslaget, då spelade det ju ingen roll om vi backade eller tog det till en omröstning som vi hade förlorat, säger Christian Widlund.
Anledningen till att Kvartetten ville gå emot förslaget och ge fastighetsägaren tillstånd till att riva byggnaden var näringslivsperspektivet.
– Vi vill visa att vi i Kvartetten är företagsvänliga. Vi vill ha en dialog med fastighetsägaren kring det här.
Enligt Christian Widlund kan det bli en win-win situation till sist ändå – där både kommunen och företaget blir nöjda.
– När vi tittade lite närmare på ritningarna upptäckte vi en ny möjlig lösning där huset kan stå kvar, samtidigt som trafiksituationen förbättras i området. Vi har inte hunnit ta fram någon plan för det än, men hoppas få till det inom kort.
Från Moderaternas sida var det inga tveksamheter kring att rösta för att huset inte får rivas.
Ni brukar vurma för näringslivet. Varför valde ni att gå på samhällsbyggnadskontorets förslag på att inte bevilja rivningslov?
– Vi gör bedömningen att det här ett hus som inte får rivas. Det är q-märkt, vilket innebär att byggnaden är särskilt kulturhistoriskt värdefull och inte får förvanskas. Den är tydligt exempel på industriområdet, när det var ett slakthusområde, säger Hans Teinmark (M), 1:e vice ordförande i bygg- och miljöskyddsnämnden.
Anledningen till att fastighetsägaren vill riva byggnaden från 1914 är den nya östra ringleden Johannisborgsförbindelsen som snart ska byggas. Därmed måste trafiken ledas om inom verksamhetsområdet.