Det är i de tre sörmlandskommunerna Trosa, Nyköping och Oxelösund som motståndet mot den planerade vindkraftparken Långrund 1 och 2 har kommit längst. Det är också där som den absolut största delen av de 182 planerade vindkraftverken kommer att vara placerade om projektet blir verklighet. I Norrköpings och Söderköpings kommun kommer 24 respektive fem vindkraftverk att vara placerade.
Via Facebooksidan "Nej till kustnära vindkraft vid Långgrund" och sajten langgrund.se kämpar motståndarna för att få uppmärksamhet för sina motargument. Här har man också erbjudit färdiga mallar med synpunkter på Svea Vinds samrådsunderlag som privatpersoner kunde lämna in till Svea Vind och kommunerna fram till 28 februari.
Även på Vikbolandet har motståndet vaknat och namninsamlingar cirkulerat. 137 namn skickades in till Svea Vind från "Boende och fastighetsägare i Arkösundsområdet" med synpunkter angående samrådsunderlaget.
– Det stora problemet med samrådet är att de smugit med det. Det vara bara ett fåtal som fick samrådskallelse och det var en annons i NT. De flesta berörda hade ingen aning, men nu har folk börjat vakna, säger Jan-Åke Kark.
– De har varit mer aktiva i Sörmland och vi har koll på det och kontakter med dem som driver sajterna. För oss handlar det nu om att prata med folk, våra politiker och alla vi kan. Vi ska vara aktiva i processen och uppmärksamma Mark- och miljödomstolen om de eventuella fel som kommer att finnas i underlaget, säger Charlotte Lilliestierna Ehrén.
Avståndet från parken i Långgrund till Arkö är 12,6 kilometer.
– Det ligger helt enkelt alldeles för nära och förstör livsmiljön i skärgården. Det är den springande punkten, säger Jan-Åke Kark.
– Ingen av de här verken kan gömma sig bakom Arkö. De kommer att synas överallt, säger Stephan Engström.
– Det är så många saker som är fel med det här projektet. Ägarbilden tycker jag är djupt problematisk och väcker mycket frågor. Är det lämpligt att ha utländskt ägande i så stora svenska infrastrukturprojekt? Det finns inga garantier att den el som produceras kommer att finnas i de svenska elnäten, säger Charlotte Lilliestierna Ehrén.
De poängterar att de inte är motståndare till vindkraft, men menar att Långgrund inte kan kallas en havsbaserad vindkraftpark. Det är en kustnära vindkraftpark, menar de.
– Det finns andra planer på vindkraftparker längre ut. Det finns teknik för flytande vindkraftverk, så varför inte använda den och lägga vindkraften utanför territorialgränsen i svensk ekonomisk zon?, säger Stefan Engström.
– Vi har 150 mil kust i Sverige. Av dem är det kanske fem–tio procent som är riktigt skyddsvärd och det är bland annat östgöta- och sörmlandskusten och delar av Stockholms skärgård. Det här är den första riktigt stora parken som ska byggas i Sverige med en dimension på verken som inte finns i dag. Vad det får för påverkan på liv och miljö är okänt för dem som tillverkar dem, säger Jan-Åke Kark.
Argumenten och oron för konsekvenserna känns igen från andra håll i Sverige när motståndet mot vindkraft blossat upp, inte minst etableringen vid Klintaberget i Kolmården som Holmen ville göra. Det handlar bland annat om mikroplaster från rotorbladen kan spridas i miljön och det är kritik och misstro mot ljud- och ljusberäkningar i visualiseringar och animeringar.
– Beräkningarna är undermåliga och direkt felaktiga i många fall. Befinner du dig på plattvatten kommer vindkraftverken att synas 6,5 mil därifrån och det kommer att vara som mest synlighet nattetid. De har inte visat några nattvisualiseringar överhuvudtaget och det kommer att vara blinkande ljus hela tiden.
– Det är ett industriområde man bygger. Man kan inte kalla det något annat. Vindkraftpark låter så harmlöst, säger Charlotte Lilliestierna Ehrén.
Långgrund är utpekat som riksintresse för vindbruk av Energimyndigheten. Samtidigt kan området och skärgården och kusten i närområdet också falla under riksintresse för friluftsliv, kulturmiljö, obruten kust, sjöfart, totalförsvaret, rörligt friluftsliv, ankarplatser, högexploaterad kust, yrkesfiske utsjö och naturvård.
– Tio andra riksintressen får stå tillbaka för ett annat riksintresse. Dessutom i närheten av Natura 200-område och fågelsksyddsområde, säger Jan-Åke Kark.