"De talar om djur som varumärken"

Vargattacken – där den kvinna som själv nappat upp vargflocken dödades – blev slutpunkten för Kolmårdens djurparks trettioåriga experiment med socialiserade vargar. Lars Berge har skrivit en bok om vargattacken och svenskarnas speciella förhållande till vargen.

Lars Berges bok handlar inte bara om vargattacken, utan också om svenskarnas speciella förhållande till vargen.

Lars Berges bok handlar inte bara om vargattacken, utan också om svenskarnas speciella förhållande till vargen.

Foto: Petronella Uebel

Norrköping2018-05-25 20:30

LÄS MER HÄR: Djurparken svarar

– När nyheten om tragedin i varghägnet briserade kände jag att det var en berättelse med många hål i. Jag är ingen vargexpert, men jag reagerade först på att en djurskötare gick in ensam bland åtta vuxna varghanar och sedan på att djurparken sade att hon hade med sig en kommunikationsradio in, fastän det senare kom fram att hon inte hade det, säger Lars Berge, när vi ses på ett café i Stockholm.

Han är författare och frilansande kulturskribent och har under de senaste åren gjort en djupdykning i de bakomliggande orsakerna till vargattacken och berättelsen om svenskarnas förhållande till vargen.

Berättelsen börjar med att en djurskötare, den regniga söndagsförmiddagen den 17 juni 2012, började misstänka att något inte stod rätt till när hennes arbetskamrat inte kom tillbaka från varghägnet i tid till zooskolan. Hon ringde gång på gång till kollegan, utan att få något svar.

Till slut gick hon in i varghägnet, där hon hittade kollegans regnjacka och regnbyxor medan vargarna nyfiket iakttog henne med sina gula blickar. Efter en stund fick hon syn på något mellan trädstammarna. När bilden stod klar för henne och hon förstod vad det var greps hon av panik och backade från platsen.

En stund senare hittade en arbetskamrat henne hopsjunken och knappt kontaktbar. Kollegan larmade 112.

Samma eftermiddag bjöd djurparken in till presskonferens.

– Det är många märkliga omständigheter kring dödsfallet. På presskonferensen beklagar Mats Höggren tragedin, men säger också att det kommer drabba vargen som varumärke. Jag har aldrig tidigare hört att man talar om djur som varumärken, säger Lars Berge.

Han blev nyfiken och ville veta mer. Parallellt med andra uppdrag började Lars Berge att göra research och höll ett öga på vad som rapporterades om händelsen.

– Jag kände mig berörd. När jag var liten gick jag i Mulleskolan, var fältbiolog och brann för utrotningshotade djur. Jag såg alla djurfilmer som fanns och blev djupt fascinerad av naturen på tv.

Kanske var det därför som han blev så drabbad av kvinnans öde, att hon som var zoolärare och hade sådan omsorg om djur skulle bli dödad.

– Jag väntade på att någon skulle ta tag i händelsen, men det var bara de vanliga djurexperterna som satt i tv-soffan och de samma sak: Att vargattacken kom som en blixt från klar himmel, säger Lars Berge.

När det inte kom någon mer information om händelsen blev han allt mer besatt av att få veta mer. När han befann sig i södra Spanien åkte han till Lobo Park, som är en anläggning för vetenskapliga studier av vargens flockbeteende. Där träffade han och intervjuade Daniel Weigend, som driver parken tillsammans med sin fru. Han har levt bland vargar i tre decennier och är övertygad om åldern på vargarna i flocken, som dödade zooläraren, är den enskilt viktigaste förklaringen till tragedin.

Och Daniel Weigend är, till skillnad mot Kolmårdens ledning och de djurexperter som uttalat sig om vargattacken i medierna, inte ett dugg förvånad.

– När jag beskrev upplevelseprodukten "Närkontakt varg" för honom blev han upprörd och kallade det en kriminell verksamhet. Han tyckte det var helt sinnessjukt att turister och kändisar fick gosa med vargarna.

Daniel Weigend är inte den enda vargexperten som ifrågasatt verksamheten. Under rättegången hösten 2016 vittnade de mest namnkunniga vargexperterna i världen om att den viktigaste säkerhetsåtgärden i hanteringen av socialiserade vargar är att aldrig gå in ensam in i ett varghägn och att de personer som står vargarna närmast löper störst risk att utsättas för en attack.

– Efter vargattacken började jag fundera på varför Kolmårdens ledning hade bedömt riskerna med socialiserade vargar helt annorlunda än i andra länder. Det är så himla tragiskt och sorgligt, men det kanske hänger ihop med en typiskt svensk mentalitet. Vi väljer en ståndpunkt och håller sedan krampaktigt fast vid den.

Ett par dagar innan julafton 2016 föll domen mot Kolmårdens djurpark och dess zoologiske chef Mats Höggren. Djurparken dömdes att betala en företagsbot på 3,5 miljoner kronor och chefen fick villkorlig dom för vållande till annans död.

– Domen är en svidande vidräkning med det experiment med socialiserade vargar som pågått i Kolmårdens djurpark sedan 1980-talet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!