Nyligen gick Eon ut med att de har för avsikt att sälja fjärrvärmeanläggningarna i Norrköping och Örebro. Nu kommer beskedet att det är just vid de två fjärrvärmeverken, Händelöverket i Norrköping och Åbyverken i Örebro, som de ska undersöka förutsättningarna för avskiljning och lagring av koldioxid.
– Sammantaget handlar det om 800 000 ton koldioxid om året, vilket blir ett alexandershugg för att i stor skala reducera utsläppen av koldioxid, säger Anette Blücher, chef för Eons Energy Infrastructure Solutions i ett pressmeddelande.
Studien är möjlig tack var delfinansiering från Energimyndigheten via Industriklivet som står för hälften av pengarna. Eon står för den andra halvan. Märkligt kan tyckas, med tanke på det färska försäljningsbeskedet.
– För oss är det business as usual och vi fortsätter allt arbete i den hållbarhetsresa vi jobbar med och det här var påbörjat innan Eon tog det beslutet, säger Jonas Lind, Eons produktionschef på Händelöverket.
Studien handlar om att utreda möjligheterna med så kallad Carbon Capture Storage, CCS, vid Händelöverket. Genom att skapa en konstgjord kolsänka ska koldioxiden i utsläppen avskiljas och studien gäller framförallt de utsläpp som görs med det som beskrivs som förnybart bränsle, som till exempel skogsprodukter.
Men även biobränsle ger koldioxidutsläpp. När CCS-tekniken används på biobränsle kallas det bio-CCS och då kan resultatet bli att man inte bara stoppar CO2-utsläppen, utan faktiskt genererar minusutsläpp. Fossilt bränsle kan bara resultera i CO2-neutralitet.
– Det här gäller framförallt våra biobränslepannor, men självklart kan mycket av tekniken appliceras på alla våra anläggningar. Hur det ska byggas, vad kommer det att kosta och hur ska logistiken hanteras är sådant studien ska titta på. Vi hoppas vara klara i november. Efter idéstudien blir det ett nytt beslut hur det ska tas vidare, säger Jonas Lind.
Kan studien till och med vara ett bra försäljningsargument?
– Jag tror att ju längre vi kommer i vår hållbarhetsresa, och där ligger vi långt framme i ett internationellt perspektiv, så ökar också värdet i vår verksamhet. Potentiella ägare ser ju också att hållbarhetsfrågan är viktigt och ju länge man kommit desto större värde.
– Det blir en eventuell ny ägare som kan få ta genomförandebeslutet.