De satsar på udda surfformen: "Känns som man svävar"

Familjen lägger hela semestern och all ledig tid på efoiling. "Första gången det lyfter. Det känns som att man bara svävar", säger Linus Adestam.

En upplyftande känsla. För Linus Adestam är efoiling som att cykla, något de som knäckt koden kan göra i sömnen.

En upplyftande känsla. För Linus Adestam är efoiling som att cykla, något de som knäckt koden kan göra i sömnen.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2022-07-23 17:26

Till tonerna av Mando Diao svävar Linus Adestam fram över spegelblankt vatten i en aktuell reklamfilm för det sydkoreanska bilbolaget Kia. Det gick fort när reklambyrån bestämde sig för att anlita Bråviken Foilings tjänster till reklamfilmen för sin senaste elbilsmodellen.

– Den går hela tiden nu på tv. När vi startade upp letade vi efter samarbetspartners för att få ned inköpspriserna på våra brädor. Det är en liten värld. Plötsligt fick vi en fråga från produktionsbolaget. Vi gjorde en audition en regnig dag på Torssjön. Bilföretaget gallrade ut det de ville ha, men det blev bra direkt. Sedan blev det tre filmdagar i Karlstad, berättar Linus Adestam.

Det var en bra knuff för familjeföretaget Bråviken som offrar all ledig tid, vår, höst och sommarens semester för att lära ut efoiling.

Det ser nästan overkligt ut när surfbrädan av kolfibermaterial flyter fram över vattenytan.

– Hydrofoil, är det ursprungliga namnet. Den första prototypen kom på 1800-talet så tekniken har funnits länge, och har använts på båtar, vindsurfing- och kitebrädor. Orsaken är att man kommer upp i höga hastigheter med mindre energi. 

 I den här brädan sitter ett batteri som driver en elmotor, mellan vingarna som går under vattnet. Tekniken kallas då efoiling.

– Den här efoilbrädan går fortare än man törs åka. Farten beror på frontvingen och i kombination med hur mycket man väger. Med den största vingen kan du nästan åka i gåfart. Den är så pass effektiv.

Bråviken Foiling är först på östkusten i det andra i Sverige som introducerar efoil i Sverige. De vänder sig till privatpersoner, företag och event. En lektion på 45 minuter kostar cirka 995 kronor, strax under 1 995 för en dubbellektion. Det kan tyckas dyrt.

– På en del andra ställen hyr de ut men tar cirka 2 400 kronor. Det är inte för att tjäna mycket pengar som priserna ligger på den nivån, utan för att det kostar så mycket. Oftast startar folk företag för att tjäna pengar, men inte vi. Vår ingång var att vi skulle få in lite extra pengar så vi skulle kunna beställa lite olika vingar. Så började det för oss.

Frågorna och reaktionerna är spontana när de är ute i Sandviken, Torssjön eller som här Lindö småbåtshamn. Allt från det rent tekniska till hur det känns.

– Ingen som åkt har bara sagt att det är en kul grej. Mer "så sjukt fränt när det lyfter, som att vara i rymden", berättar Linus Adestam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!