De satsar på sitt ölbryggeri - trots coronapandemin

Jörgen Franzén och Marcus Ljung skapar ett nytt kapitel i bryggarstaden Norrköping. "Vi vill fånga upp historien i vårt nya hantverk", säger de två.

Bryggarna Marcus Ljung och Jörgen Franzén för en stolt tradition vidare i Norrköping. "Vi vill fånga upp historien i vårt nya hantverk", säger de två.

Bryggarna Marcus Ljung och Jörgen Franzén för en stolt tradition vidare i Norrköping. "Vi vill fånga upp historien i vårt nya hantverk", säger de två.

Foto: Mats Willner

Norrköping2020-09-26 18:00

Jörgen Franzén och Marcus Ljung går mellan tio silverskinande tankar, som var och en rymmer 2000 liter och funderar över nästa steg i sitt hantverk.

Att brygga och skapa öl från malt till flaska.

Det är här, ur resterna av Norrköpings en gång så stolta bryggarhistoria, en ny pilsner reser sig vid Gästgivarhagen.

Likt en Fågel Fenix.

undefined
Bryggarna Marcus Ljung och Jörgen Franzén för en stolt tradition vidare i Norrköping. "Vi vill fånga upp historien i vårt nya hantverk", säger de två.

Vingslagen breder ut sig över hantverket och generationer och har en betydande del i Fenix Brewery. Det är där vi möter nutidens bryggare i Jörgen Franzén och Marcus Ljung.

En hobbybryggare, som gjorde verklighet av sin dröm.

– Jag jobbade som snickare, men sa upp mig för det här. Det var ingen tvekan, säger Jörgen.

En proffsbryggare, som gått den långa vägen från tappdräng till sin egen brygd.

– Jag trodde man behövde vara utbildad bryggmästare för att få jobba på bryggeri. Det fanns ju en tid, när bryggmästaren hade hög status och alla medarbetare stod där på rad i väntan på dagens uppdrag. Det är inte riktigt så i dag, säger Marcus, som lämnade bryggeriet Nils Oscar efter många år för en ny utmaning i Norrköping.

– Jag visste väldigt tidigt vad jag ville och förstod att jag skulle behöva jobba mig upp från golvet. Så fort jag matat flaskor och tappmaskinen stod stilla smet jag in i brygghuset och ställde frågor.

Just bryggerier och Norrköping har en lång historia tillsammans. 

Den sträcker sig tillbaka till slutet av 1750-talet och kvarteret Höjden, där bryggaren Georg Langhammar etablerade ett bryggeri, vilket i sin tur gav Bryggaregatan dess namn. Det var först under 1800-talets senare del en stolt bryggeristad med fem lokala bryggerier växte fram, där Norrköpings Bryggeribolag var först och störst. Det grundades på 1850-talet och blev snabbt en framgång tack vare sitt bayerska öl, som var unikt i Norrköping.

undefined
Här skapas ett hantverk från malt till flaska.

En bryggare vid namn Johan Erik Blomberg, som tidigare hade startat ett svagdricksbryggeri vid Slottsgatan i närheten av Norr Tull, introducerade det nya ölet och byggde också sitt nya bryggeri längs Garveragatan i kvarteret Busken och granne med Norrköpings Bomullsväfveri.

Det var början på storhetstiden med bryggerierna Nyströms, som låg mitt emot Strömsholmen, Anderssons vid Slottsgatan, CV Bergsmans vid S:t Persgatan i kvarteret Höjden och Carl Fredriks vid Bredgatan.

Norrköpings Bryggeribolag levererade sin bayerska öl till många städer runt om i landet och satsade på en export till Sydamerika, men det blev ingen succé.

I takt med tiden och åren samlades de fem bryggerierna under ett och samma tak i Norrköpings Förenade Bryggerier, som bildades 1912. Det var dock början på slutet av bryggeriets historia i Norrköping, när flera las ner och all verksamhet, i mitten av 1950-talet, koncentrerades till Garvaregatan. Där tillverkade man ett tiotal ölsorter och 20-talet olika läskedrycker, men några år in på 1970-talet var en era över.

Konkurrensen från storstädernas stora bryggerier blev för stor.

undefined
"Det var en stökig vår på många sätt, men vi har allt det bakom oss nu och ser fram mot hösten med nya brygder", säger Anne-Lie Boman.

Fenix Brewery började som en tanke under senare delen av 2018, när några vänner ville göra gemensam sak för ett nytt öl från Norrköping. De slogs sig samman, satsade pengarna och mindre än ett år senare flyttade man in i lokalerna, men mitt i slutfasen av arbetet med tankarna och maskinerna slog coronapandemin till.

– Vi väntade på delar från Kina och hjälp från Italien. De skulle ha kommit hit och startat upp vår glasmaskin, men såväl delarna som personal blev kvar på hemmaplan. När väl delarna kom så lyckades vi, via telefon, lösa det. Det var inte den bästa av förutsättningar, men det ska väl krångla lite innan det kommer igång, säger Anne-Lie Boman, som är delägare och marknadsansvarig.

Tänkte ni, någon gång, att skjuta på er lansering på grund av coronan?

– Den tanken slog oss. Om det hade blivit en total nedstängning hade det blivit svårt, men marknaden var inte stängd och vi kunde rulla på. Det var tur det. Det var en stökig vår på många sätt, men vi har allt det bakom oss nu och ser fram mot hösten med nya brygder. Vi tar nästa steg nu, säger Anne-Lie.

Bryggeriets fyra produkter kom i början av sommaren in på Systembolagets beställningssortiment "lokalt och småskaligt". I dagarna saknas dock sortimentet hos Systembolaget i väntan på framtiden.

– Vi försvinner under september och oktober under tiden Systembolaget tar nya prover på våra produkter innan ett nytt släpp. Byråkratin är sådan, men från 1 november ska vi vara där ute igen, berättar Marcus Ljung.

Fågel och bryggeri

Bryggeriet började sin produktion under våren 2020 och kommer producera 100 000 liter första året med fyra olika produkter (en pale ale, en blonde, en laget och en weissbier).

Två anställda och 13 delägare.

Namnet kopplas till Fågel Fenix med en inskription på en stentavla vid Rådhuset: ”Norrköping ödelades af fiender 1567 och 1719, af eld 1655. Staden har ofta härjats af eld och flod. Alltid har han dock, lik en fågel Fenix, med större fägring och styrka förnyat sig ur elden och askan.”

Karta: Blixholmsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!