De satsar på en butik – för öl

"Det ska inte vara så krångligt att göra bra och god öl. Vi har sett att det funkar i Stockholm. Vi tror att det ska gå här också", säger Erik Andolf.

Tunnan. Det är i tunnan allt sker. Efter några veckor börjar man se resultatet.

Tunnan. Det är i tunnan allt sker. Efter några veckor börjar man se resultatet.

Foto: Matz Glimhed

Norrköping2016-09-04 08:00

Intresset för att brygga öl verkar inte avta. Allt fler verkar vilja försöka skapa sin egen brygd. Och enligt en del behöver det inte vara så svårt att göra öl som är klart drickbar.

– Jag försökte brygga öl på 1990-talet. Men nu är det mycket bättre och lättare att få till det. Vi har sett att det finns stort intresse i Stockholm och Norrköping är en stor stad. Vi tror på det här, säger Erik Andolf som tillsammans med sin son Stefan öppnade en butik för ölmakeri-prylar vid Gamla Torget.

– Det är lite grejen. Vi vill inte att det ska vara så svårt. Vi har allt man behöver och det ska inte vara så dyrt, säger Stefan Andolf.

Att bestämma sig för att göra satsningen var en ganska rask process. Far och son bestämde sig i somras och nu är man alltså i gång. Det är bara en vecka sedan butiken slog upp portarna i Norrköping. Och allt är inte riktigt klart än. Man har dock bestämt att det ska vara öppet så mycket man kan. De tror att konkurrensen kommer från nätbutiker.

– Vår fördel är att man kan handla över disk. Det är rätt dyrt att få grejer fraktade. Vi kan också hjälpa till med råd och tips. Samtidigt lär vi oss själva hela tiden, säger Stefan Andolf.

Att komma igång med bryggandet kostar ungefär en femhundring. Då har du köpt hjälpmedel som du inte behöver investera i igen. Efter att du har startpaketet kostar ölen ungefär en tia litern.

– Det beror lite på vad du väljer för varor. Malt är lite dyrare än socker. Men det ligger på kring 200 kronor för en sats på drygt 20 liter, säger Erik Andolf.

Enligt far och son är det svårt att misslyckas med deras varor. För en novis på området är det svårt att säga om det är sant. Men en Yorkshire ale som jag smuttade på var helt okej.

– Själv är jag väldigt förtjust i stouten. Den har jag aldrig misslyckats med. Jag tror att den kan vara en bra början, säger Stefan Andolf

– Men gillar man ljusare öl finns det bra varianter där också, säger Erik Andolf.

Några öltyper

Ale: Till ale räknas i princip alla öl som är överjästa, såsom brittisk, irländsk och belgisk ale. Men även porter, stout och kölsch.

Lageröl: Lager är ett samlingsnamn för alla underjästa ölsorter. Pilsner och Münchner är två klassiska varianter av lageröl.

Veteöl: Veteöl tillverkas främst i södra Tyskland och i Belgien. Det är överjäst, och tekniskt sett ett slags ale.

Källa: Systembolaget.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om