På Sörsjöns camping utanför Norrköping bor en hel del långliggare som är där året runt. Systrarna Maud, Lotta och Karina Nilsson är alla där med sina familjer, barn och barnbarn.
– Det är elfte säsongen för oss, säger Maud Nilsson när delar av släkten samlats för en gemensam paus.
Vad är fördelarna med att bli långliggare, nära sitt hem i Norrköping?
– Gemenskapen tycker jag, säger Lotta Nilsson.
– Men det finns många här från Katrineholm, en del som kommer från Stockholm är också långliggare. Men den stora fördelen med Sörsjön är att det är så stora ytor här. På en del campingplatser ligger de i raka led. Det är inte så ofta campingplatser ser ut som den här gör, säger Maud Nilsson.
Sörsjöns camping har 110 campingplatser och en stugby med tolv stugor. På anläggningen finns också flera servicebyggnader. Men campingens framtid är osäker. Norrköpings kommuns politiska ledning har aviserat offentligt att de inte är intresserade av att kommunen driver campingplatser.
I dag är det Sokab som driver Sörsjöns camping, men deras avtal går ut vid årsskiftet. Linn Särnstedt är en av ägarna. Hon säger att de ännu inte hört något om campingens framtid direkt från kommunen.
– Det enda vi kan göra är att avvakta tills vi får information eller ett beslut från kommunen, säger hon.
Linn Särnstedt säger att många campinggäster hör av sig till henne och undrar vad som kommer hända, men än har hon inga svar att ge dem.
Karina Nilsson är en av gästerna som oroas över att försäljningen kan bli slutet för campingen.
– Man hoppas att det blir en mer varaktig lösning. Det går inte att driva en sådan här verksamhet med ett arrende på bara ett år i taget, säger hon.
Det finns ännu inte något formellt beslut om försäljning av campingen. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) säger att politiken bett samhällsbyggnadskontoret att ta fram ett underlag för hur en försäljning av Sörsjöns och Arkösunds camping skulle kunna gå till.
– Sörsjön är lite speciellt eftersom vi vill kunna försäkra oss om att allmänheten fortfarande kan nyttja stranden efter en eventuell försäljning. Därför behöver detta utredas initialt, säger hon.
Kan det bli aktuellt med en försäljning innan nästa sommar?
– Det är för tidigt att säga något om tidsaspekten. Vi behöver i ett första läge se vad den inledande delen kommer fram till, säger Sophia Jarl.
Peter Leonardsson och Madeleine Johansson har haft sin husvagn på campingen i fem säsonger. Deras barn med familjer bor också på området. Även de framhåller den starka sammanhållningen mellan långliggarna på Sörsjöns camping.
– Det är ungefär 40 stycken här. En del har bott här väldigt länge. Det finns de som bott mellan 30 och 40 år och som fortfarande bor kvar här, säger Peter Leonardsson.
Han berättar att de ibland går runt Sörsjön eller längs något av de motionsspår som finns i området.
– Sedan har vi Rodga vid Norrsjön, det nya fiket där är jättetrevligt. Åt andra hållet finns IFK:s orienteringsstuga med tipspromenaderna på söndagarna. Och sedan finns äventyrsbanan härnere. Den drar också folk, säger Peter Leonardsson.
Vad är det som gör att man stannar kvar?
– Det är ju ändå kamratskapet. Alla känner varandra. Och även om det kommer in några nya varje säsong och några flyttar lär man känna dem direkt. Det blir en viss rotation också, säger Peter Leonardsson.
Han har själv drivit, och jobbat på, Arkösunds camping tidigare. Nu när sambon Madeleine jobbar på vardagarna hjälper han till på Sörsjöns camping. Men det är helt på sina egna villkor som pensionär.
– Att driva en campingplats under högsäsong är arbete hela tiden. Här kör jag de timmar jag behöver och vill. Om det är något akut som behöver fixas ringer de till mig. När jag hade camping var det jobb 18 timmar om dygnet. Att driva en sådan anläggning var mycket krävande, säger Peter Leonardsson.
Han beskriver campinglivet som en livsstil. När husvagnen som snart är 30 år blir uttjänt utesluter han inte att de köper en ny.
– Vi trivs med det här livet.
Vad är fördelarna med det här?
– Det är inte lika mycket jobb som en sommarstuga. Man är inte lika bunden. Här tvättar man av vagnen på våren. En gång på hösten.
Sedan kan man bara njuta av det här, säger Peter Leonardsson.