Fenomenet förekommer runt om i hela Norrköping, det menar Erica Falk, skötare på Moa-mottagningen. Hit vänder sig personer upp till 26 år som har problem med alkohol, droger eller andra berusningsmedel. Dit hör bland annat torrschampo och lustgas.
Första gången Erica Falk hörde talas om att unga "boffade" torrschampo var för drygt ett år sedan. Sedan dess har det, enligt hennes upplevelse, blivit vanligare att unga söker sig till Moa-mottagningen för det. Hon tror också att det finns ett mörkertal som man inte träffar.
– Ofta är det ungdomar som är mellan 12 och 15 år. Men vi har träffat personer i 20-årsåldern som "boffat" torrschampo. Det är flest tjejer som söker sig hit. De mår dåligt och berättar att ruset låter dem komma bort från allt ett tag, även om det gäller en liten stund.
Det finns risk för att bli beroende av drivgasen från torrschampot.
– Då pratar vi om ett psykiskt beroende. Man vill återvända till det där ruset, säger Erica Falk.
Hur möter man någon som berättar att de använder torrschampo för att bli hög?
– Vi kartlägger orsakerna bakom att man använder det. Sedan handlar det om att hitta motivation för ungdomarna till att göra andra saker.
Erica Falk berättar att boffandet förekommer på skoltoaletter, i skogen, parkeringshus eller på hemmafester.
– Det de ofta gör är att spruta torrschampo på en bit tyg, som en tröja, och håller för munnen och sniffar in gasen.
När Erica Falk och Monica på Moa-mottagningen träffat verksamheter i andra städer som jobbar med samma typ av problem har de märkt att torrschampo-fenomenet förekommer på fler ställen.
– I Linköping och Motala finns det här också, säger Monica och fortsätter:
– Det är inte alltid som ungdomar kommer hit just för att de använder torrschampo. De har andra problem, men sedan kommer det fram att de har testat torrschampo en eller flera gånger, säger Monica.
Trots att torrschampo använts som rusningsmedel i över ett år menar Erica och Monica på Moa-mottagningen att konsekvenserna att sniffa torrschampo sällan står klart varken för ungdomar eller föräldrar.
– Det går direkt mot hjärtat, kan leda till hjärtrusningar eller i värsta fall att hjärtat slutar slå. Det är väldigt otäckt det här, säger Erica.