De kämpar ännu mot bakterien: "Det är olägligt"

I maj drabbades Vrinnevisjukhuset av ett utbrott av antibiotikaresistenta bakterier och problemet bekämpas fortfarande på sjukhuset.

Hur eller när bakterien kom till sjukhuset vet man inte exakt. Mest troligt i början av maj.

Hur eller när bakterien kom till sjukhuset vet man inte exakt. Mest troligt i början av maj.

Foto: Arkivbild

Norrköping2021-07-05 11:10

Det är en antibiotikaresistent tarmbakterie som har hittat en väg in i Vrinnevisjukhuset och tvingat sjukvårdsledningen att agera. Resurser måste läggas på städning för att stoppa bakterien att spridas till patienter. Det handlar hittills om ett 20-tal patienter som drabbats. Bakterien kan leda till infektioner, i princip hjälper ingen antibiotikabehandling mot den och den är därmed svår att läka.

Erik Stenkvist är chefsläkare på Vrinnevisjukhuset och säger att det är en svårbehandlad bakterie som kräver en längre tids hantering innan man kan vara säker på att man är kvitt problemet på sjukhuset.

– Det är olägligt att det händer, vi befinner oss som bekant i en ansträngd tid och det här kräver ännu mer resurser, säger han.

Tarmbakterien, som kallas VRE och är multiresistent, fastnar på ytor och är "klistrig", därför är den svår att få bort. 24 maj konstaterade man den senaste patienten med bakterien. Om den är helt borta på sjukhuset vet man som tidigast efter sommaren.

– Det ser ganska lovande ut, vi ser inte många positiva svar på de tester som görs på ytor i sjukhuset. Vi fortsätter med hög beredskap i städarbetet.

Hur påverkar det här ert vanliga sjukhusarbete?

– Det tar mycket städresurser. Efter att en patient – som haft den här smittan – lämnar sjukhuset måste vi städa vederbörandes rum tre gånger. Att göra de här kontrollerna tar resurser. Och de rum som traditionellt delas av patienter kan inte användas på samma sätt, det gör att vi får viss brist på lokaler och mer personal behövs.

Bör man känna en oro över att gå till Vrinnevisjukhuset?

– Det är en ansträngd situation, men mycket pekar på att vi har utbrottet under god kontroll. Vi har vidtagit kraftfulla åtgärder inom städ- och vårdorganisationen som gör att man kan känna sig trygg med den vård som man får på Vrinnevisjukhuset.

Utbrottet kommer som en olämplig överraskning i en redan pressad situation. Erik Stenkvist säger att i ombyggnaden av Vrinnevisjukhuset skapar man endast enkelrum och så vill man också vårda patienter i framtiden.

– Sedan har vi det här med antibiotikaanvändning generellt. Man ska vara försiktig och använda rätt preparat för rätt bakterie. Förändringarna vi gör finns på plats, men vi kommer ha bakteriehärdar som dyker upp och patienter med resistensproblematik i tarmfloran som kommer hit. Men vi ska inte ha den här typen av utbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!