De gav drömmen en chans – startade restaurang i Spanien

Vad väntar vi på? frågade sig Anders och Ellen Odelius efter ett besök i Torremolinos. Svaret blev – inte något. Sedan gav de drömmen en chans. Nu driver Norrköpingsparet en restaurang på spanska solkusten.

Anders och Ellen Odelius vågade fullfölja sin dröm och hamnade på spanska solkusten där de öppnade en restaurang.

Anders och Ellen Odelius vågade fullfölja sin dröm och hamnade på spanska solkusten där de öppnade en restaurang.

Foto: Privat

Norrköping2021-11-20 20:00
undefined
Anders och Ellen Odelius vågade fullfölja sin dröm och hamnade på spanska solkusten där de öppnade en restaurang.

– Ursäkta, jag ska bara sätta i hörlurarna. Jag börjar lite i köket under tiden vi pratar, säger Ellen Odelius, när vi når varandra via mobilen. 

Klockan är strax före 15 denna måndagseftermiddag. Det är hög tid för henne och maken Anders att förbereda maten som står på menyn. Om några timmar öppnas de blå dörrarna.

– De är målade i Torremolinosblått, förklarar Ellen, när hon med hjälp av mobilkameran visar runt i det som numera är en förverkligad dröm.

En egen restaurang på spanska solkusten. 

Just den här oktoberdagen är himlen klarblå och termometern visar på 25 plusgrader. Ellen är solbränd och bär en svart kockmössa på huvudet. Anders skymtar i bakgrunden, fullt upptagen med dagens sysslor.

Tanken på att starta en restaurang hade legat och grott hos Ellen en längre tid. Men både hon och Anders hade fasta jobb. Ellen i receptionen på Norrköping/Söderköping golfklubb och Anders hade ett chefsjobb inom mediekoncernen NTM.

– Men julen 2019 var vi och hälsade på min morbror i Torremolinos. Då plötsligt säger Anders "tänk om det är här vi ska driva ett företag", berättar Ellen och låter nästan lika förvånad nu över Anders impulsförslag.

undefined
Ellen Odelius är kockutbildad och numera är köket i den egna restaurangen hennes arbetsplats.

Men det kom snabbt att bli en glasklar övertygelse hos båda – och de tog med sig planerna hem till Norrköping. Sen kom coronapandemin. Men inte ens den kunde stoppa deras dröm. Så när läget hade stabiliserats i Spanien i augusti förra året åkte paret ner igen. Dessförinnan hade de dammsugit sajter där restauranger låg ute till försäljning. De hittade några intressanta objekt och kontaktade mäklare.

– Vi fastnade inte riktigt för något, hjärtat sa inte ja. Men Anders kom ihåg att vi sett ett ställe, lite över vår budget och ambitionsnivå. Det var en större restaurang, lite för stor. Men vi kontaktade mäklaren igen. Och då sa äntligen hjärtat ja. Vi hade hittat vårt ställe, säger Ellen.

Sedan gick det undan. Anders och Ellen slog till, sade upp sig från sina jobb, sålde lägenhet och möbler.

– 1 oktober stod vi på Skavsta flygplats, den 15 oktober fick vi nyckeln till restaurangen och den 20 oktober hade vi invigning, säger Ellen och skrattar.

undefined
Hamburgare finns med på menyn, men paret Odelius egen favorit är Ellens mammas lax, som också serveras.

Nu har det gått ett år och Ellen Restaurant, som deras drömsatsning fick heta, har hunnit att etablera sig på turistorten.

– Vi har valt att satsa på mat som inte serveras på alla andra restauranger längs strandpromenaden, där det är mycket friterat. Men vi har för den skull inte bara specialiserat oss på svensk mat, förklarar Ellen, som gick en kockutbildning på gymnasiet. 

Nästan varje kväll har det varit fullsatt under senare tid. Gästerna har hittat dit. Men pandemin har varit tuff även för Anders och Ellen, som i princip startade restaurangen när det var som värst. 

– Men vi klarade oss ändå hyfsat.  Vi anpassade oss. Och det är bara vi två som jobbar här. Jag i köket och Anders sköter serveringen och baren. Det är precis så vi vill ha det också, säger Ellen.

Paret bor i en lägenhet med balkong och havsutsikt, tio minuters gångpromenad från jobbet. Lagom för att ladda upp inför arbetsdagen och perfekt för att vara ner efter. Att de inte kan så jättemycket spanska än, tar de med ro. 

Ni har aldrig ångrat er?

– Inte en sekund. Vi lever i vardagslyx. Det här livet är så gott, även om det är mycket jobb. Men vi styr över våra egna liv och det är fantastiskt.

Förverkligade en dröm

Namn: Ellen och Anders Odelius

Ålder: Ellen 39, Anders, 51.

Fritidsintressen: Spela golf och resa. Men vi har inte spelat golf sedan i maj, utan jobbat sju dagar i veckan under högsäsong.

Bästa med flytten: Friheten att kunna påverka sin egen vardag. Klimatet.

Favoriträtt från menyn: Bouef bourguignon, Ellens mammas lax.

Om tio år: Förhoppningsvis jobbar vi kvar och har slutat att drömma om någonting bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!