De sökte sig till förlossningen – nu flyttas de från avdelningen

Fyra erfarna undersköterskor på förlossningen kommer efter årsskiftet att flyttas från avdelningen.
Samtidigt ska nya vikarier introduceras.
Allt på grund av det stora varslet som Region Östergötland utlyste i februari för snart ett år sedan.
– Jag trodde att sjukvården skulle prioriteras efter pandemin, men nu är den som bortglömd, säger undersköterskan Susanne Aronsson.

Från vänster: Karin Sagmar, Maria Thomsson och Amanda Svensson flyttas från förlossningsavdelningen. Susanne Aronsson blir kvar, men ser risker i omplaceringarna som görs.

Från vänster: Karin Sagmar, Maria Thomsson och Amanda Svensson flyttas från förlossningsavdelningen. Susanne Aronsson blir kvar, men ser risker i omplaceringarna som görs.

Foto: Alva Nilsson

Norrköping2024-12-23 11:00

Nyheten i korthet

  • Fyra erfarna undersköterskor på förlossningsavdelningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping kommer efter årsskiftet att omplaceras till andra avdelningar.
  • Nya vikarier, utan tidigare erfarenhet av förlossningsvård, kommer att introduceras på avdelningen. Personalen uttrycker oro för hur detta kommer att påverka patientvården och arbetsbelastningen.
  • Omplaceringen är en del av det stora varsel som Region Östergötland gick ut med i februari.

Just nu sker det stora förändringar inom Region Östergötland och därmed även på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Undersköterskor omplaceras från en avdelning till den andra. De som omplaceras skulle egentligen ha varslats, men eftersom det fanns tjänster på andra håll erbjöds de ett byte. På förlossningsavdelningen träffar vi tre av de drabbade undersköterskorna.

– Jag gav upp min föräldraledighet för att jag fick erbjudande om att jobba här och ville få in foten. När man inte får tillbaka den tacksamheten ångrar jag det beslutet. Jag skulle bara ha varit hemma med min dotter i stället och njutit av ledigheten, säger Amanda Svensson, som i slutet av mars omplaceras till röntgenavdelningen.

Inom samma tidsram som fyra undersköterskor försvinner från förlossningsavdelningen ska nya vikarier introduceras för att täcka upp exempelvis för föräldraledigheter. De vikarierna har i sin tur omplacerats från en annan enhet – och har alltså ingen tidigare erfarenhet av förlossningsvård.

undefined
På förlossningsavdelningen tar det sex veckor att introduceras och under den tiden går man mest bredvid och ser på för att lära sig.

Att introduceras på förlossningsavdelningen är ingen lätt uppgift. Karin Sagmar hade jobbat som undersköterska i 38 år innan hon kom till förlossningen, men kände ändå sig chockad över hur mycket ansvar undersköterskorna har på avdelningen.

– Till en början trodde jag inte att jag skulle klara det, för det var så mycket att hålla koll på. Vi assisterar alltid vid sugklockan, det är vi som dokumenterar allting och sköter maskinerna efter läkarens instruktioner, säger Karin Sagmar, som även hon omplaceras till röntgenavdelningen i mars.

– Man känner sig väldigt behövd här, säger Maria Thomsson, som också kommer att omplaceras.

Vid en förlossning kan det handla om liv och död – och de snabba vändningarna kan vara en utmaning.

– Det här jobbet är inte för alla, det kan gå snabbt. Från att patienten trycker på klockan kan vi ha tio minuter tills att barnet ska vara ute, säger Karin Sagmar.

undefined
Undersköterskorna assisterar narkosläkaren vid ryggbedövning, tar prover för att se om barnet har syrebrist och dokumenterar hela förlossningen.

Akuta snitt sker titt som tätt på avdelningen. Men efter att de fyra undersköterskorna omplacerats är det svårt att få ihop logistiken om flera kvinnor får komplikationer samtidigt. I dag jobbar de i par – en barnmorska och en undersköterska – men efter omplaceringarna kommer inte det vara möjligt, eftersom det kommer att saknas undersköterskor.

– Om en tvingas springa på ett snitt och en står med en sugklocka finns det ingen undersköterska kvar när vi har omplacerats. Det är så många scenarion man ser framför sig när man tänker på det här. Vi förstår inte hur det ska kunna fungera, säger Amanda Svensson.

undefined
"Jag trodde att sjukvården skulle prioriteras efter pandemin, men nu är den som bortglömd", säger undersköterskan Susanne Aronsson.

Även för personalen som blir kvar på avdelningen råder det en stor oro inför framtiden.

– I slutändan kommer det här att drabba patienterna. Undersköterskorna kommer att behöva springa mer och vi barnmorskor kan inte göra det undersköterskorna gör, eftersom vi har olika arbetsområden, säger barnmorskan Madelene Larsson och fortsätter:

– Undersköterskan har en jätteviktig roll gentemot den födande och fungerar som ett stort stöd inne på salen. Som ansvarig barnmorska och undersköterska kan man ha flera patienter i aktiv förlossning. Blir jag stående i en sal som barnmorska är jag beroende av att min undersköterska i teamet kan stötta upp på den andra salen – och det kommer inte att vara möjligt efter omplaceringen.

Ser du att du som barnmorska kan göra undersköterskornas jobb vid exempelvis användning av sugklocka?

– Nej, det gör jag inte. Det finns inte en möjlighet att jag skulle kunna göra alla de arbetsuppgifterna samtidigt, säger Madelene Larsson.

undefined
Från vänster: Karin Sagmar, Maria Thomsson och Amanda Svensson flyttas från förlossningsavdelningen. Susanne Aronsson blir kvar, men ser risker i omplaceringarna som görs.

Den ökade stressen för personalen, och för de vikarier som kommer in i en stressad period, tror de kommer att leda till att fler sjukskriver sig.

– Det kommer att bli tufft, här släpper vi iväg ett kompetent gäng som kan allt på sina fem fingrar, samtidigt ska vi få in nya som kanske inte alls vill vara här. Det är säkert jättebra personer som kommer hit, men det här lär man sig inte i en handvändning. Det kommer att ta tid att bygga upp ett förtroende, säger undersköterskan Susanne Aronsson, som kommer att jobba kvar på avdelningen.

Varför varslar regionen?

Bakgrunden till varslet är att regioner runt om i hela Sverige under pandemin fick extra statsbidrag för att kunna bemöta det ökade flödet av patienter. När pandemin sen var över försvann det ökade statsbidraget och Region Östergötland som anställt fler undersköterskor än man hade råd med var tvungna att utlysa ett varsel för att få en ekonomi i balans.

Sedan början av året har över 200 anställda i Region Östergötland sagts upp och ytterligare 700 personer har lämnat självmant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!