Både Elin och Alva, som utsatts för våldtäkt respektive våldtäktsförsök, har efter händelserna varit i stort behov av hjälp för att kunna bearbeta sina trauman.
I Elins fall ledde hennes polisanmälningar aldrig till en fällande dom. Däremot innebar dessa att hon fick professionell hjälp av terapeuter och psykologer. Alva berättar att den hjälp hon fick från samhället varit viktig i processen att läka från händelsen. Hon värdesätter framförallt det stöd hon fick av sitt målsägandebiträde.
Vi har pratat med flera aktörer som på olika sätt hjälper personer som utsatts för sexualbrott.
1. Målsägandebiträdet
Personer som utsätts för olika typer av grova brott har rätt att få stöd av ett målsägandebiträde under polisutredningen och en eventuell rättegång. Mikaela Fredriksson arbetar på Advokaterna Abrahamsson Soner i Norrköping och tar sig an många våldtäktsfall som just målsägandebiträde.
– Sexualbrott är en oerhörd kränkning som rör det mest privata, därför krävs det alltid att ett brottsoffer får mycket stöd och hjälp. Processen som tar vid efter en polisanmälan kan vara mycket psykiskt prövande, det kan vara läkar- eller rättsläkarundersökningar som ska genomföras och långa, ibland flera, polisförhör, säger hon och fortsätter:
– Många målsäganden upplever att de inte blir trodda under polisförhör. Där kan jag som målsägandebiträde stötta genom att förklara processen, berätta om vilka frågor som kan komma att ställas och att de inte ställs för att man ifrågasätter brottsoffret, utan för att varje fråga är en viktig del av utredningen.
Mikaela Fredriksson är noga med att poängtera att man som målsägandebiträde är just jurist, inte psykolog.
– Självklart blir man ett emotionellt stöd också. Jag är advokat, men jag är ju också en medmänniska. Jag finns där och lyssnar alltid på brottsoffret, men jag framhåller också för mina klienter att det finns stöd att erhålla av professionella aktörer såsom psykologer och brottsofferjourer. Som målsägandebiträde finns man där som ett stöd från dess att man erhåller förordnandet fram till att en eventuell dom har vunnit laga kraft, i många fall även lång tid efter att ärendet avslutats.
2. Tjej- och kvinnojouren
– Jag skulle säga att det nog är hälften av samtalen vi får från tjejer och kvinnor handlar om att de utsatts för sexuella övergrepp på olika sätt. Det kan röra allt från regelrätta våldtäkter till att ens kille tvingar en att gå med på sex som man själv inte är helt bekväm med.
Så säger Eva Mühling, verksamhetsledare på Norrköpings tjejjour. Hon är ofta själv ansvarig för att svara i jourtelefonen dit tjejer och unga kvinnor kan ringa för att få hjälp på olika sätt.
– Vi kan tipsa om hur de ska gå vidare på olika sätt. Om kvinnan finns i närheten kan vi erbjuda att vara med under möten med myndigheter och liknande. Och vi kan vara stöttande och peppande i situationer där en kvinna vill lämna en destruktiv relation.
I samtal och chattar får de som hör av sig till kvinno- och tjejjouren alltid vara anonyma.
– Vi för inga anteckningar. Många har ett stort behov av att prata om det som de varit med om, även om de inte vill gå till polisen eller berätta för någon anhörig, säger Monica Olander på Kvinnojouren i Norrköping.
Det finns dock situationer då anonymiteten kan innebära problem. Eva Mühling på Norrköpings tjejjour igen:
– Vi har fått in samtal där kvinnan varit nära att ta sitt liv. Att då inte veta vem hon är eller var hon bor innebär att vi inte kan skicka dit hjälp.
3. Kommunen
Personer som utsatts för våld i nära relation, exempelvis sexuellt våld, kan få stöd och hjälp av Norrköpings kommuns verksamhet Frideborg. En första kontakt med verksamheten kan också ske via en socialsekreterare. Frideborg erbjuder stöd i form av bland annat enskilda samtal och gruppsamtal.
– Här får personen kunskap om våld och dess konsekvenser. Personen får möjlighet att bearbeta sina egna erfarenheter, säger Karolina Källs, socialpedagog vid Frideborg.
Hon berättar att verksamheten också agerar stöd under polisutredningar och rättegångar.
– Om en person önskar stöd från oss under en eventuell rättegång så försöker vi vara behjälpliga med att just bara vara ett stöd, det vill säga, inte i stället för ett målsägandebiträde.
Frideborg genomför även stödsamtal för våldsutövare samt för barn och ungdomar som upplevt våld i familjen.