De får drygt 500 kronor mer i lön

– Vi är så nöjda som vi kan vara. Det är viktigt att personliga assistenter äntligen värderas upp, säger Maj Bergendahl, ordförande i Kommunal Öst.

Avtal. Kommunal Östs Maj Bergendahl är nöjd med det nya avtalet som ger personliga assistenter drygt 500 kronor mer i månaden.

Avtal. Kommunal Östs Maj Bergendahl är nöjd med det nya avtalet som ger personliga assistenter drygt 500 kronor mer i månaden.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2017-09-09 11:04

Det blir ingen konflikt bland privata personliga assistenter. Ett nytt avtal har slutits mellan Kommunal och Vårdföretagarna där medlemmarna får samma löneförhöjningar som arbetsmarknadens så kallade "märke". Det här betyder drygt 500 kronor mer i månaden från och med 1 oktober i ett avtal som sträcker sig över 36 månader. Sammanlagt höjs lönen med 1642 kronor under avtalsperioden. I Östergötland är det knappt 700 medlemmar som berörs av det nya avtalet. I Sverige är det 40 000 medlemmar som omfattas av det nya avtalet.

– Det här är ett viktigt avtal. Det är på tiden att personliga assistenter får den uppskattning som man förtjänar. Allt för länge har jobbet varit för lågt värderat, säger Maj Bergendahl.

Det fanns länge en risk att det skulle ha blivit konflikt inom avtalsområdet. Förhandlingarna har hållit på under lång tid. Och de utsedda medlarna hade också hoppat av sitt uppdrag. Enligt Maj Bergendahl har stötestenen varit att personliga assistenter inte setts som ett viktigt jobb.

– Men utan den här yrkesgruppen skulle många inte kunna ha ett lika bra liv. Jag är glad att vi nått fram till ett avtal nu. Konflikt är aldrig roligt, säger hon.

Förutom lönehöjningarna innehåller det nya kollektivavtalet skrivningar som Kommunal uppfattar som ytterligare förbättringar av arbetsvillkoren.

– I dag finns en uppsägningstid på 14 dagar för den anställde. Det nya kollektivavet innebär att arbetsgivaren ska försöka hitta en omplacering till ett annat arbete. Parterna kommer också utreda möjligheter till månadslön. Som det är i dag har de flesta timlön som jobbar som personliga assistenter, säger Maj Bergendahl.

Arbetsgivarparten Vårdföretagarna är inte lika nöjda med avtalet som Kommunal. I ett skriftligt uttalande säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund att avtalet är alldeles för dyrt för organisationens medlemmar.

– Vi hade inte mycket till val när Kommunal var redo att låta sina medlemmar hamna utan de skydd och rättigheter som kommer med kollektivavtal. Jag är väldigt förvånad, normalt brukar facken kräva kollektivavtal för sina medlemmar inte avskaffa dem. I den situationen blev vi tvungna att teckna ett avtal som riskerar att leda till att seriösa och välskötta företag tvingas bort från den svenska modellen och kollektivavtal. Vi vill inte se 40 000 av våra företags medarbetare stå utan den trygghet kollektivavtal ger, säger Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund.

Arbetsgivarparten påpekar också att det nya avtalet är uppsägningsbart och skriver "vilket är viktigt då branschens företag inte vet hur en kommande regering, efter riksdagsvalet 2018, kommer hantera ersättningsnivån för personlig assistans".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!