På tisdagen meddelade Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna att de kommer använda sig av kommunalt veto och därmed stoppa Holmens planerade vindkraftpark i Klintaberget, norr om Simonstorp.
– Den här frågan berör väldigt många, så vi ville meddela resultatet av våra förhandlingar så fort som möjligt, säger Sophia Jarl (M), blivande ordförande i kommunstyrelsen.
– Länsstyrelsen bereder ärendet och någon gång kommer vi i kommunen få en fråga om vi vill använda vårt veto eller inte. Borgerlig samverkan har tillsammans med SD kommit fram till att vi säger nej till Holmens etableringsplaner och under hösten lägger fram ärendet i kommunfullmäktige, fortsätter Jarl.
Enligt Jarl, Eva-Britt Sjöberg (KD) och Reidar Svedahl (L) finns det flera anledningar till att man går den här vägen.
– Det har hänt en stor del sedan det att ärendet började beredas. Bland annat har vi fått en ny borgerlig regering som är mer kärnkraftvänlig. Det kommer att komma snabba beslut om att utveckla kärnkraften. Den andra delen är att vi är ense om att vi i kommunen ska ta ansvar för det som länsstyrelsen inte ansvarar för i sina olika analyser.
Svedahl menar att man har lyssnat på folk som bor och verkar i det aktuella området.
– Boende i närheten av vindkraftverk riskerar exempelvis få sänkta fastighetsvärden. Det skulle också vara förödande för naturen och fågellivet, både under själva driften och beredningen av vindkraftsanläggningen säger han.
Inför valet meddelade L och M att man ville använda sig av det kommunala vetot och säga nej till Holmens planer. Men det ville inte KD.
– Det är ingen hemlighet vad vi tyckte om Holmens planer och vi har inte ändrat vår åsikt om det. Men i ett samarbete är det ett givande och tagande. Jag är glad att vi nu kan jobba tillsammans med det här, elförsörjning står högt upp på vår agenda, säger Sjöberg.
Kan den här typen av storskaliga vindkraftsanläggningar få godkänt i andra områden i Norrköping?
– Vi är inte emot vindkraft som helhet, men vi har beslutat att säga nej till den här etableringen, säger Jarl.
– När vi är klara med vårt dokument så kommer vi klargöra hur vi ser på vindkraften som helhet i Norrköping, säger Svedahl.
Nils Ringborg är talesperson för Holmens vindkraftsprojekt i Östergötland. Han beklagar tisdagens beslut.
– Vi på Holmen tycker att beslutet är förhastat. Vi hade gärna sett att man avvaktade den nya regeringens eventuella utspel om hur de ska lösa de skenande elpriserna och minska utsläppen. Om de inte tidsmässigt får ihop önskad kärnkraftsetablering kanske de kommer till insikt att vi behöver mer vindkraft för att få ihop Sveriges elförsörjning.
Det nya styret i Norrköping ser gärna att Holmen gör som i Finspång, där företaget drog tillbaka sin ansökan efter att kommunen satt stopp för planerna.
Hur kommer ni att agera nu?
– Över tid kan vi förstås inte ha våra planer kvar om det kommunala vetot används. Vi vill ändå avvakta nu och se vad regeringen har för plan med elförsörjningen.
Har ni andra tänkbara områden i Norrköping där ni vill etablera vindkraft?
– Vi valde ju Klintaberget då kommunen ansåg att det enligt översiktsplanen var den mest lämpade platsen. Vår känsla är också att folk i Norrköping överlag är positivt inställda till vindkraften. Men vi kommer inte att lägga ner tid och resurser när vi inte känner något stöd i kommunledningen.