Därför läggs utredning om mutbrott ned

Chefsåklagare Alf Johansson vid Riksenheten mot korruption har lagt ned förundersökningen mot Siemens i Finspång gällande mutbrott.

Mutat. Det var till den ryska energijätten Gazprom Siemens i Finspång fick sälja turbiner efter att ha mutat styrelseledamöter i det ryska gas-och oljebolaget.

Mutat. Det var till den ryska energijätten Gazprom Siemens i Finspång fick sälja turbiner efter att ha mutat styrelseledamöter i det ryska gas-och oljebolaget.

Foto: Pavel Golovkin

Norrköping2015-09-22 21:56

– Den misstänkta brottsligheten under juli 2004 till juli 2005 är preskriberad. Beträffande misstänkt brottslighet i övrigt under perioden augusti 2005 till oktober 2006 har åtal mot ett antal personer som saknar svenskt medborgarskap eller hemvist i Sverige väckts i Schweiz. Jag har heller inte kunnat styrka något brott begånget av någon anställd vid Siemens i Finspång, berättar Alf Johansson.

I november 2013 avslöjade NT att Siemens Industrial Turbomachinery AB (SITAB) i Finspång hade nått en förlikning vid en domstol i Schweiz rörande mutbrott. 10,7 miljoner dollar, motsvarande 71 miljoner svenska kronor betalades in i kompensation för olagliga förtjänster. Siemens medgav i samband med förlikningen att företaget inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra korruption i samband med försäljningen av gasturbiner till Gazprom.

Efter inbetalningen stängde de schweiziska åklagarna utredningen när det gäller mutbrott. Enligt den utredningen hade Siemens i Finspång mutat styrelseledamöter i det statliga ryska gas- och oljebolaget Gazprom. De misstänkta mutorna betalades ut till ett schweiziskt bankkonto mellan 2004 och 2006 när Gazprom höll på att bygga den långa gasledningen mellan Sibirien och Tyskland. För det projektet behövde Gazprom köpa gasturbiner av den typ som Siemens tillverkar. För att Gazprom skulle välja just SITAB:s turbiner misstänktes det svenska bolaget ha betalat mutor till styrelsen i den ryska energijätten.

Riksenheten mot korruption inledde under våren 2014 en förundersökning om givande av muta, eller bestickning som var den rätta termen under den aktuella perioden.

– Siemens har hela tiden haft en önskan att gå till botten med hela frågan och jag har fått ut de handlingar jag har önskat och också kunnat förhöra de personer som jag vill. Mitt uppdrag var att se om det gick att lagföra någon i personalen på Siemens för det som hänt och vilket ansvar företaget haft, säger Johansson.

Trots förlikningen i Schweiz så har nu åklagare där väckt åtal mot enskilda personer.

– Det handlar bland annat om mottagare på den ryska sidan. Ingen med anknytning till Siemens i Finspång är misstänkt eller åtalad, förklarar Alf Johansson.

Hans Holmström, nuvarande vd för Siemens i Finspång, sa i maj 2014:

– På Siemens har det gjorts ett jättejobb att få bort den kultur som fanns för över tio år sedan. Nu är vi nästan religiöst noggranna i allt vi gör. Jag kan med rent samvete säga att vi kör med schyssta spelregler.

Fotnot: Enligt schweizisk press betalade Siemens, med huvudkontor i Tyskland, mer än två miljarder amerikanska dollar (cirka 13,2 miljarder svenska kronor) i mutor under 1990-talet och första delen av 2000-talet över hela världen för att få igenom sina affärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om