Stort intresse för den eviga kampen mot isen

Isbrytaren Frej lockade storpublik när den bjöd på "öppet hus" i Pampushamnen i helgen. "Nästan läskigt att titta ned", löd ett omdöme.

Elin och Anders Thydén, med barnen Axel, Svea och Tage, tyckte att det var ett spännande besök.

Elin och Anders Thydén, med barnen Axel, Svea och Tage, tyckte att det var ett spännande besök.

Foto: Gunnar Hagberg

Norrköping2023-08-21 17:00

De svenska isbrytarna i Östersjön står för en viktig insats för sjöfarten och industrin när det fryser på. Möjligen är det därför de är så populära bland allmänheten. Köerna ringlade i alla händelser långa i regnet på kajen när isbrytaren Frej visades upp i Pampushamnen på söndag.

undefined
Frej lockade besökare i massor och kön ringlade lång i regnet på kajen.

Lågt räknat passade omkring 2 000 besökare på att stifta närmare bekantskap med fartyget i synnerhet och den eviga vintriga kampen mot isen i Bottniska viken i allmänhet.

undefined
Elin och Anders Thydén, med barnen Axel, Svea och Tage, tyckte att det var ett spännande besök.

– För handelssjöfartens skull hoppas vi givetvis på milda vintrar. Men för vår egen del vill vi att de ska vara riktigt bistra. Då får vi mer att göra och kan motivera vår existens på ett annat sätt. Isbrytningen behövs verkligen, inte minst i framtiden när det blir både fler och större fartyg samtidigt som vindkraftparkerna byggs ut ute till havs, sa befälhavaren Göran Forss medan det välorganiserade tåget av nyfikna passerade med gemensamt sikte mot kommandobryggan några våningar upp.

undefined
"Bistra vintrar med mycket is motiverar vår existens", sa befälhavaren Göran Forss.

Frej drog till sig besökare i alla åldrar. Från lite mer rutinerade herrar som själva gjort lumpen i flottan en gång i tiden till barnfamiljerna på söndagsutflykt.

Elin och Anders Thydén, med barnen Axel, Svea och Tage, tillhörde den sistnämnda kategorin. Efteråt var de mycket nöjda med sitt besök ombord.

undefined
En imponerande akter, redo att möta isen i vinter.

– Otroligt spännande och intressant. Och kul att få en inblick i något som man annars inte har en aning om. Fast vad högt fartyget var. När vi stod längst där uppe var det nästan läskigt att titta ned, sa Elin Thydén.

Sugen på en ny yrkeskarriär?

– Vore jag 20 år yngre, så kanske, fyllde Anders Thydén i.

undefined
Sjöfartsverkets Amund Lindberg hälsar den strida strömmen av besökare välkommen.

Under hösten besöker Frej, liksom två andra av Sjöfartsverkets isbrytare (Ymer och Ale), en rad svenska hamnar för att just locka flera att jobba inom sjöfarten. Den 18–19 september är gymnasieskolor och universitet inbjudna att besöka fartyget.

Frej sjösattes 1975 och är en del i satsningen på flera isbrytare i Östersjön som medfört att inga svenska hamnar har behövt stänga på grund av isläget på nästan 50 år.

undefined
Utsikt från kommandobryggan.

– Norrköpings hamn har en mer skyddad situation än andra hamnar. Sjöfartsverkets isbrytare ansvarar bara för öppet hav. Till i höjd med Oxelösund. Inne i Bråviken är det skyddat vatten och därmed hamnens egen ansvar, sa Amund Lindberg, Sjöfartsverkets affärsområdeschef för vintersjöfart.

undefined
Kön ringlade lång under flera timmar. Minst två tusen besökare var ombord på Frej.

Även isbrytaren Ale är på väg till Norrköping. Den 20 september är det dags för ett nytt öppen hus ombord. Samma stora intresse då?

undefined
Kommandobryggan var slutmålet för många av besökarna.
Karta: Pampushamnen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!