"IS-kvinnan" får tillbaka barnen: "Självklart beslut"

Kvinnan pekades först ut som en IS-sympatisör som tagit med sina barn till krigets Syrien och utsatt dem för allvarliga risker. Men efter nya utredningar bedöms hon nu vara en säker och kärleksfull mamma – och får ta hem sina tvångsomhändertagna barn igen.

Kvinnan och hennes barn sattes efter IS-styrets fall i ett av de kurdkontrollerade lägren, innan de slutligen utvisades. Här från det ökända al-Hol-lägret.

Kvinnan och hennes barn sattes efter IS-styrets fall i ett av de kurdkontrollerade lägren, innan de slutligen utvisades. Här från det ökända al-Hol-lägret.

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Norrköping2022-04-23 05:00

Vi har tidigare berättat om den så kallade IS-familjen från Norrköping i ett flertal artiklar. Kvinnan och hennes make åkte 2015 till Syrien och anslöt där till terrorgruppen. Mannen dog 2018 och i september förra året utvisades kvinnan och de fyra barnen till Sverige.

Vid ankomsten till Sverige omhändertogs barnen av socialtjänsten i Norrköping och placerades i jourhem, medan kvinnan förhördes av polisen misstänkt för krigsbrott.

Kvinnan har efter det försökt att få hem barnen och har hela tiden uppgett att hon lurats till Syrien av sin man och sedan tvingats att stanna kvar där. Hon säger att hon inte sympatiserar med IS och deras idéer och att hon har gjort sitt yttersta för att skydda barnen.

undefined
Kvinnan och hennes barn sattes efter IS-styrets fall i ett av de kurdkontrollerade lägren, innan de slutligen utvisades. Här från det ökända al-Hol-lägret.

Efter flera turer och överklaganden får nu kvinnan också medhåll av Förvaltningsrätten. I en färsk dom fastslås att barnen, som i dag är mellan två och nio år gamla, ska flyttas hem till sin mamma igen.

Det framkommer i domen att kvinnan och barnen sedan i december har bott tillsammas på ett så kallat utredningshem. Där har hennes föräldraförmåga granskats noga och hon bedöms vara en engagerad föräldrar som kan ta väl hand om barnen. Det uppges också att barnen själva vill vara med sin mamma.

Samtidigt har Säpo undersökt kvinnans släkt och bedömer att ingen där är radikaliserad eller anses "utgöra något hot". Det finns inte heller några indikationer på att kvinnan har några kontakter med andra extremister.

Dessutom framkommer det i domen att polisens andra utredning mot kvinnan, den som handlar om krigsbrott, har lagts ner.

undefined
De fyra barnen, mellan 2 och 9 år gamla, får nu flytta hem till sin mamma, efter en dom från Förvaltningsrätten i Linköping.

Med detta sammantaget föreslog socialtjänsten i Norrköping att barnen skulle få flytta hem igen – men under fortsatt LVU-vård.

Men politikerna i socialnämnden höll inte med om förslaget från tjänstemännen. "Det har gått för kort tid sedan barnen omhändertogs", konstaterade man och ville först se en "varaktig och genomgripande förändring" från kvinnan. Barnen bör därför placeras i familjehem igen, menade nämnden.

Kvinnan överklagade nämndens beslut och fick i rätten också stöd av det särskilda ombud som har utsetts att företräda barnen. Ombudet anser att det inte finns någon "oro för att hon inte skulle kunna ta hand om sina barn eller att hon utsätter dem för radikalisering" och att "det är bäst för barnen att de ska få bo tillsammans med sin mamma i eget boende", enligt domstolens sammanfattning.

Förvaltningsrätten väljer därför nu att bifalla kvinnans överklagan och besluta att barnen ska få komma hem – enligt tjänstemannaförslaget. I detta ingår också löpande kontroller från Säpo och Center för våldbejakande extremism samt att kvinnan ska få fortsatt samtalsstöd.

undefined
Den så kallade "IS-kvinnan" från Norrköping får tillbaka sina tvångsomhändertagna barn, beslutar Förvaltningsrätten.

Kvinnans ombud, advokat Martin Soner, är trots framgången förtegen om domen.

– Den enda kommentaren jag egentligen har är att det är helt rätt och riktigt. Och ett väldigt självklart beslut, vill jag nog påstå, säger han och förklarar att han inte vill gå in på några detaljer.

Hur har hon reagerat på beskedet?

– Det är ju helt i enlighet med hennes inställning i det här målet, så naturligtvis är det ett positivt besked och därför reagerar hon så klart positivt på det här också, säger Martin Soner.

Vi har utan resultat sökt polisens krigsbrottsgrupp för en kommentar om varför utredningen mot kvinnans lagts ner.

Processen i korthet

Kvinnans fyra barn omhändertogs av socialtjänsten i Norrköping när familjen landade på Arlanda i september förra året. Hon ansågs då ha utsatt barnen för stora risker genom att ta med dem till krigets Syrien och sedan låta dem leva där i flera år.

Omhändertagandet och en följande ansökan om vård enligt LVU (lagen om vård av unga) fastställdes sedan i flera domstolsbeslut.

Efter nya utredningar beslutar nu Förvaltningsrätten att barnen ska få fortsatt LVU-vård, men samtidigt bo hemma hos mamman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!