I samband med att regeringen la fram höstens statsbudget var flera statsråd ute i landet för att presentera olika delar av budgeten. Att justitieministern Gunnar Strömmer (M) dök upp i Norrköping var ingen slump.
– De dödliga skjutningarna i Sverige är på en helt annan nivå jämfört med övriga länder i Norden och tyvärr är Norrköping en av städerna som har drabbats, säger Gunnar Strömmer på en pressträff vid Moderaternas kansli i Norrköping.
– Vi är just nu inne i en brutal våg. Det passeras nya gränser hela tiden. När det gäller konsekvensen och risken för att andra människor ska drabbas av de kriminella ser vi saker vi inte har sett tidigare.
I den budgetproposition som presenterades finns bland annat satsningar på polisen, Säkerhetspolisen och Kriminalvården. Enligt regeringen ska Polismyndigheten växa och polistätheten ska minst motsvara genomsnittet i EU. Åren 2023–2026 beräknas anslaget öka med 27,4 procent.
Men vad innebär det här för Norrköping i praktiken? Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M), partikollega med justitieministern, har vid flera tillfällen förklarat att det främst är polisen som ska sköta lag och ordning. Det är främst fler poliser på gatorna som gör Norrköping tryggare – enligt Sophia Jarl.
– Att ha fler synliga, patrullerande poliser är ett helt rimligt anspråk, konstaterar Gunnar Strömmer.
När kan det bli fler poliser på Norrköpings gator?
– I de samtal jag haft med polisen i Norrköping den senaste tiden har jag uppfattat det som att man redan fått förstärkningar. Men när det gäller just fler poliser ute på gatorna kanske det kommer att ta två–tre år innan det blir synligt, säger Sophia Jarl.
– Det är klart att jag vill att det ska gå snabbare. Speciellt när jag är ute och möter människor och pratar om den våldsvåg vi befinner oss i.
Sophia Jarl vill alltså ha fler poliser av Gunnar Strömmer. När det gäller vad Gunnar Strömmer vill ha av Sophia Jarl så pekar han på att kommunerna måste ta ett ordentligt ansvar för det som kommunerna är ansvariga för – skolan och socialtjänsten.
– Vi kommer inte klara av det här utan samspel från alla delar av samhället. Vi måste jobba ännu närmare varandra och det är inte bara nationellt, utan det kommer att kräva ett lokalt ledarskap. Det är kommunernas socialtjänster som på nära håll måste jobba brottsbekämpande. Jag kan inte ta ansvar för skolan och socialtjänsten, det måste kommunpolitikerna göra.
Frågan bollas alltså tillbaka till Sophia Jarl – hur jobbar hon med brottsbekämpning inom skolan och socialtjänsten?
– När det gäller skolan kommer vi arbeta med att följa upp närvaro bättre och se till att tidigare brister i närvaroredovisning åtgärdas. Inom socialtjänsten måste vi flytta fram våra positioner och säkerställa att vi plockar bort ungdomar från normbrytande miljöer. Det är ett helt annat läge nu när vi ser att 12–14-åringar går rakt in i ganska grov kriminalitet, säger hon.
Kriminalvården ska också byggas ut kraftigt. Åren 2023–2026 beräknas anslaget att öka med 60,3 procent. Den nya anstalten utanför Norrköping kan bli större än vad som var planerat från början.
– En större byggnad innebär att fler intagna får plats, vilket ger fler arbetstillfällen till Norrköping, säger Sophia Jarl.
Den nya anstalten kan gå också från säkerhetsklass två till och ett. Det blir i så fall en mur istället för stängsel.