Flera ungdomar har den senaste tiden blivit utsatta för personrån i Norrköping, vilket vi berättat om vid flera tillfällen. Brotten har i många fall ägt rum vid hållplatser för kollektivtrafiken, men i vissa fall även på bussar och spårvagnar.
– Det är jättetråkigt att sådana här saker sker. Vi vet att många är beroende av kollektivtrafiken, så vi är också bekymrade över situationen. Det är ett samhällsproblem som lite går in i kollektivtrafiken, precis som det gör på andra platser i samhället, säger Östgötatrafikens biträdande trafikchef Mattias Näsström.
Vilken kontroll kan man ha ombord på bussar eller vid hållplatser?
– Vi ansvarar inte för hållplatserna, vi äger ingen infrastruktur. Men vi har ordningsvaktsförordnade på vissa spårvagnar som kan ingripa förebyggande. Det är den insatsen som vi gör och vissa helger har vi förstärkning ute på spårvagnarna.
Vilket ansvar har Östgötatrafiken när det gäller detta?
– Det är polisen som upprätthåller den allmänna ordningen i samhället, så även på hållplatser. Vi har begränsade möjligheter att övervaka och förhindra att saker sker. Vi gör vad vi kan, vi har våra ordningsvakter som är ute och kan ingripa.
Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) ser allvarligt på händelserna och beskriver sin lösning på situationen.
– Vi har avsatt pengar för fler ordningsvakter på stan. Det gör vi för att vi och allmänheten upplever att det inte är tillräcklig patrullering av poliser. Det kommer realiseras snarast och senast under hösten. Vi har varit tydliga gentemot staten och regeringsföreträdare att Norrköping behöver fler poliser.
Kan folk känna sig trygga när man åker kollektivtrafik just nu?
– Ja, alltså, det är tusentals kollektivtrafikresor som inte slutar med personrån, så vi måste ändå konstatera att vi har ett tryggt sätt att förflytta oss på när det kommer till kollektivtrafiken. Men vi kan inte bara hänvisa till det, det är klart att de individer som har blivit utsatta för de här personrånen har genomgått en stor kränkning. Och det måste vi ta på största allvar givetvis och agera på.
Christopher Jarnvall är kommunalråd för SD. När Borgerlig samverkan och SD i slutet av maj presenterade sin första budget lyfte han att man satsar tre miljoner kronor på trygghetsskapande åtgärder i Norrköping.
Vad ska dessa pengar gå till?
– Vi ska ha narkotikahundar, ambulerande väktare och kameror. Ursprungligen hade vi begärt nio miljoner, tror jag. Men vi har ett pressat ekonomiskt läge i Norrköping och det gör att vi i nuläget inte har fått loss mer än tre miljoner. Det får räcka en bit i alla fall, men det är ju inte tillräckligt.
Vad innebär dessa åtgärder rent konkret?
– Narkotikahundarna handlar framförallt om att se till att det inte förekommer en massa narkotika ute i skolorna. De ambulerande väktarna handlar om att ha personer som kan röra sig på stan och se till att det är trygga miljöer. När det gäller kamerorna är det en fråga som polisen kommer ta tag i.
När kan man se resultatet gällande om dessa åtgärder blivit lyckade?
– Vi vill se resultat redan under det här kommande budgetåret. Det är ju nu vi har avsatt medel och då måste vi se resultat också, för det här är en viktig fråga. Vi har ett moraliskt ansvar att försöka göra det så tryggt som möjligt får våra invånare.