Det säger Bärbel Jung, verksamhetschef för kirurgkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
– Det är fruktansvärt tråkigt med det lidande som patienten har genomgått. Jag har jobbat med cancerpatienter i hela mitt liv och det gör mig illa att det ska vara så här, säger hon.
Kirurgkliniken har utrett ärendet för att förstå vad som blev fel. En konkret sak som slagits fast är att det hade varit bra med ett fysiskt återbesök efter operationen i juni 2020.
– Då hade man säkert kunnat uppfatta saker på ett annat sätt. Nu blev det på telefon på grund av pandemin.
Inför vårt samtal har hon lusläst ivo:s utredning och återigen granskat alla röntgenbilder från den skiktröntgen som gjordes på Sören Johansson den 15 maj.
– Då fanns verkligen inget på lungorna. Men det är lite knepigt för patienten hade en lungsjukdom sedan tidigare.
Tre veckor efter operationen hänvisades han till vårdcentralen med sina besvär. Hur ser du på det i efterhand?
– Vi har inte varit med om att man fått ett återfall så snabbt. Men det var säkert det, för när man sedan tittar på den röntgen som till slut gjordes så var det en ganska avancerad tumörsjukdom.
– Det är ett ovanligt fall, men jag skyller inte ifrån mig. I den personcentrerade vården ska man inte vara så fyrkantig, utan lyssna på patienterna. Om vi har opererat en patient ska vi vara lyhörda för de besvär som kan uppstå.
Men han hade också smärtor inför operationen?
– Det kan vi inte riktigt förklara. Man färgas ju av besvär som patienterna har sedan innan. Men det är ingen ursäkt. Vi försöker att förbättra oss.
Om Sören hade fått hjälp tidigare och rätt undersökningar – hade han då kunnat överleva?
– Nej. Det här var något helt ovanligt och syntes inte på den röntgen vi gjorde, men var snabbväxande. Jag är helt övertygad om att det inte hade varit möjligt.
Andreas Rönnersten, chef på akutkliniken på Vrinnevisjukhuset, beklagar i sitt yttrande till ivo hur patienten och de anhöriga upplevt besöken på akutmottagningen innan den spridda cancern upptäcktes.
Men han förklarar att man hittade "en rimlig och godartad förklaring" i form av muskulära smärtor vid första besöket. Han menar att handläggningen även nästa gång var korrekt då man hänvisade till vårdcentralen för utredning. Och vid det tredje besöket på akuten hade utredningen påbörjats och en röntgenundersökning var planerad.
Men verksamhetschefen anser att mer borde ha gjorts när Sören Johansson för fjärde gången sökte hjälp på akuten på grund av utebliven effekt av den smärtlindring han fått utskriven. Till exempel, skriver han, kunde man ha skickat en remiss till vårdcentralen för att försöka påskynda utredningen eller skicka en remiss till utredningsenheten.
Chefläkare Erik Stenkvist, som har en regionövergripande roll, vill inte gå in på om någon enhet har brustit mer än någon annan.
– Det vore olyckligt om jag uttalar mig om vem som varit bäst eller sämst. Det handlar om hur blir kommunikationen och övergången fungerar. Alla verksamheter ska i med beslutet ta till sig hur man följer upp patienter efter operation, ska de hänvisas till närmsta akutmottagning, eller är det bättre om de tas in på den egna kliniken?
Han påpekar svårigheterna i ärendet där patienten hade sitt hemsjukhus i Norrköping medan den opererande kliniken finns i Linköping.
– Det kompliceras ytterligare av att en privat vårdcentral är inblandad, säger han.
– Det vi kallar "vårdens övergångar" är ett känt riskområde. Vi är medvetna om det och måste i verksamheten kontinuerligt arbeta med att rapportering och kommunikation i olika delar av verksamheten fungerar så bra som möjligt.
På vårdcentralen Spiran arbetar varken läkaren eller verksamhetschefen kvar, uppger Kry som numera driver vårdcentralen. Därför hänvisar man till det yttrande som lämnats till ivo. Där framgår att ärendet, och att patienten hänvisades till kiropraktor, har tagits upp på ett läkarmöte. En diskussion fördes om vikten av att väga in nytillkomna symptom hos en cancerpatient.
– Det jag kan ge som kommentar är att ivo:s beslut slår fast att samverkan brustit mellan flera vårdinrättningar och att verksamheten sedan dess har gått igenom rutiner och vidtagit åtgärder för återföra lärdomarna i verksamheten, säger Jonas Beltrane Lindé, presschef på Kry.
Vi har vid flera tillfällen sökt verksamhetschefen på akutkliniken i Norrköping, men inte fått svar.