Det var på söndagskvällen som en sexårig pojke hittades på botten av en bassäng på Centralbadet i Norrköping. Personal och räddningstjänst kunde återuppliva barnet och tillståndet var på söndagskvällen stabilt, enligt Region Östergötland. Men barnet vårdades på intensivvårdsavdelning.
– Jag ser den här incidenten som ett lyckligt slut där personalen räddat livet på ett barn. När det gäller själva händelseförloppet är det ett pågående utredningsarbete för polisen och jag vill inte kommentera det mer än att den livräddande insatsen fungerade prickfritt. Som den ska göra, säger Medleys vd Daniel Almgren.
– Vi sökte egen kontakt med sjukvården på söndagskvällen och fick besked, pojken var vid medvetande och pratade. Han ska inte få några bestående men. Det handlar om en traumatisk upplevelse sa sjukhuspersonalen.
Tillbudet med den positiva utgången ska läggas till de två tidigare drunkningsolyckor som skedde på Centralbadet i Norrköping under 2022. I februari hittades en treårig pojke i en bassäng med hjärtstopp. Han avled senare på sjukhus. 14 augusti drunknade en fyraårig pojke i utomhusdelen.
– Under Medleys 20-åriga historia har vi aldrig varit med om tre så allvarliga incidenter på så här kort tid. Ingen av våra andra anläggningar har varit i närheten av det under ett och samma år. Oavsett vilka anläggningar som finns, tillbud sker och det är därför vi är där, för undvika att det sker. Men i vår historia har det aldrig skett och nu sker det på samma anläggning. Gång på gång, säger Daniel Almgren.
Efter de båda dödsolyckorna 2022 har Medley skärpt till rutinerna ytterligare.
– Vi blivit än mer noggranna kring hur badbevakningen går till så att vi är säkra på att täcka in alla ytor, med kortare intervall. Personalen i Norrköping är den personalgrupp på alla våra anläggningar som är mest på, mest medveten om vilka risker som finns. De två drunkningarna ledde till en serie med åtgärder som vi antingen genomför själva eller som vi kom överens med kommunen om.
Efter de båda drunkningsolyckorna har Medley gått från att information om hur ett besök på badhuset ska gå till har funnits tillgänglig – till att den har givits i handen till alla familjer och målsmän som besöker anläggningen med barn. Detta för att säkerställa att informationen når fram.
– Armlängds avstånd, alltid uppsikt så länge barnet inte är simkunnigt. Barn under tolv år får inte vistas i anläggningen utan medföljande förälder, berättar Daniel Almgren.
Nu finns det också planer på att bli än mer tydlig för att säkra upp att informationen når ut.
– Det är på gång med ytterligare en uppstrukturering av informationspridning när man besöker en badanläggning med barn. Det kommer att ske någon gång under 2023. Tekniken är inte helt klar än, men när man går in kommer man att få ta del av digital information på en skärm. Skillnaden nu är att man kommer få signera. Det kan bli via mobilt bank-id eller signatur på annat sätt. Men just för att se till att ingen ska kunna gå in på anläggningen utan att de bekräftat att de vet exakt vad som gäller, säger Daniel Almgren.
En polisutredning kommer att genomföras efter söndagens tillbud.
Norrköpings kommun hade ett möte med Medley via Teams under måndagsförmiddagen med anledning av händelsen.
– Vi ville skaffa oss en bild över vad som hänt, kring vad som har gjorts för att förbättra säkerheten och vad som ytterligare kan göras inför framtiden. Vi gick också igenom avtalet mellan kommunen och Medley. Vad som gäller helt enkelt, säger kommunens kultur- och fritidsdirektör Maria Modig.
Efter mötet sorterade Maria Modig ut tre konkreta delar som ska följas upp ytterligare.
– För det första måste vi analysera lokalernas utformning. Det måste ske tillsammans med expertis och exempelvis Svenska livräddningssällskapet. Lokalerna har ju några år på nacken och det är kanske något som måste utformas annorlunda, säger hon.
– Dessutom måste vi se över bemanningen på plats. Det kanske behövs ännu mera badbevakning i framtiden. Eller hur personalen rör sig på plats för att få den bästa överblicken. Slutligen får vi också kolla tillgången på information i badhuset. Ingen ska behöva sväva i okunnighet vad som gäller i fråga om föräldraansvar. Om det sedan behövs ännu tuffare tag mot föräldrarna får man se.
Vi har sökt chefsåklagare Torsten Angervåg för en kommentar om hur man går vidare med ärendet, utan framgång. Till Sveriges Radio Ekot säger han dock att det verkar vara två pojkar som sett hur pojken inte rörde sig på ett naturligt sett, och ingrep "hjältemodigt".