Bygdens son räddar glasbruket

Det är en bygdens son som kommer tillbaka och räddar Reijmyre Glasbruks fortlevnad.

Foto: Mikael Grip/NT

Norrköping2015-10-20 09:25

– Jag har extra stor respekt för historien och de som har arbetat här. Många av dem gick jag i skolan med i Rejmyre när jag var liten och i Finspång i ett senare skede, berättar Ulf Rosén, en av de tre nya ägarna och tillika det nya företagets vd.

De två övriga ägarna är Arnfinn Röste, som tidigare varit delägare i glasbruket i 20 år, samt norska Magnor Glasverk AB, med dess huvudägare och vd Björn Waage i spetsen.

Ulf Rosén är uppväxt rakt emot glasbruket på andra sidan Glasbruksvägen, där hans familj bodde i många år. Pappan Lennart Rosén, nu 99 år, var ägare till glasbruket mellan åren 1950 till 1975.

– Jag flyttade härifrån när jag var 20 år. Rejmyre har en speciell plats i mitt hjärta. Att få chansen att göra det här känns underbart, även om det finns en hel del utmaningar, förklarar Rosén.

Förhandlingarna mellan de fackliga organisationerna och den nya arbetsgivaren var precis klara när presskonferensen tog vid.

– Det viktiga är att få med arbetskamraterna på den här resan, ungefär som en tränare får med sina fotbollsspelare att göra jobbet på planen. Kan vi bli ett bra lag så kan Reijmyre Glasbruk utvecklas till ett välskött och lönsamt företag, säger Ulf Rosén som varit och fortsättningsvis också kommer att vara vd för Magnor i Sverige.

– Det har främst varit ett försäljningsuppdrag att sälja Magnors glas. Sedan har vi en liten verksamhet i Lindshammar där vi målar glas. Det kommer vi också att göra på Reijmyre Glasbruk och det är helt nytt. Här finns ingen målaratelje vilket det kommer att göra fortsättningsvis, klargör Rosén och fortsätter:

– Ett strategiskt beslut har vi redan slagit fast och det är att allt glas som säljs under varumärket Reijmyre Glasbruk ska vara tillverkat för hand här av våra skickliga hantverkare och glasblåsare. I övrigt har vi nu en period under tre månader där vi ska gå igenom våra kunskaper och vad vi behöver göra och ta ut en riktning efter det.

Tanken är att Magnor och Reijmyre Glasbruk ska stärka varandra.

– Vi konkurrerar inte med det vi tillverkar och kan ha en gemensam säljorganisation och spara pengar genom att marknadsföra oss gemensamt på mässor och annat, förklarar Rosén.

Elva före detta anställda har erbjudits nyanställning av de 17 som förlorade sina arbeten vid konkursen.

– De elva personerna har till på fredag att bestämma sig, nästa måndag vill vi köra igång produktionen igen.

För de sex före detta anställda som inte får tillbaka sina arbeten finns ändå hoppet om arbete på glasbruket kvar.

– Det beror på hur det går. Vi måste få lönsamhet i det vi gör och sälja mer och få fler besökare till Rejmyre. Får vi det behovet så kommer de också att erbjudas anställning om de har rätt kompetens, säger Ulf Rosén.

Att vidareutveckla glasmuseumet finns också med i planerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om