Butiksägare anklagas för sexuella trakasserier – petas

En butiksägare i Norrköping anklagas för sexuella trakasserier mot sina anställda. Personalen har även vittnat om att personen har tagit droger på arbetsplatsen. Butikskedjan har nu beslutat att butiksägaren inte längre får vara kvar i företaget.

En butiksägare i Norrköping anklagas för sexuella trakasserier och drogmissbruk på arbetstid. Butikskedjan har nu meddelat att ägaren inte längre kan vara kvar.

En butiksägare i Norrköping anklagas för sexuella trakasserier och drogmissbruk på arbetstid. Butikskedjan har nu meddelat att ägaren inte längre kan vara kvar.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Norrköping2024-04-19 15:32

Flera anställda i en etablerad matvarubutik i Norrköping har slagit larm till sitt fackförbund Handels – vilket Handelsnytt var först med att rapportera om. Anklagelserna gäller den högsta chefen – butiksägaren.

– Dels handlar det om att många unga tjejer har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Dels gäller det drogmissbruk, där anställda vittnat om att deras chef varit drogpåverkad på arbetsplatsen, säger Kristoffer Jigered, ombudsman och regionalt skyddsombud på Handels.

De sexuella trakasserierna ska bland annat bestå i olämpliga kommentarer och skämt, samt några fall av tafsande.

Hur ser ni på facket på de här anklagelserna?

– Det är väldigt allvarliga misstankar som pågått sedan en tid tillbaka. Min uppfattning är att majoriteten av de anställda mår dåligt. Inte bara de som själva berättat att de blivit utsatta för sexuella trakasserier, utan även andra. Missbruksanklagelserna på arbetstid är en minst lika stor källa till den otrygghet som många känner på arbetsplatsen, säger Kristoffer Jigered.

Vad har facket gjort för att hjälpa sina medlemmar?

– Arbetsmiljölagen är vårt verktyg och utifrån den har vi ställt krav på arbetsgivaren. Dels enligt arbetsmiljölagen, dels enligt diskrimineringslagen. När vi känner att arbetsgivaren inte har gjort tillräckligt tar vi det vidare till Arbetsmiljöverket.

– Än så länge har den här arbetsgivaren gjort det som vi ställt krav på, företagshälsovården har blivit inkopplad och en stor utredning har gjorts för att utreda arbetsmiljön. 

Det är den här utredningsrapporten som slår fast att det finns stora risker för otrygghet i den sociala arbetsmiljön i butiken. 

– Även om butiksägaren har varit positivt inställd till vissa åtgärder kvarstår problemet, det är den som ska utföra åtgärderna som är den som är problemet. Den som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön är den som är problemet, säger Kristoffer Jigered.

undefined
Fackförbundet Handels har ställt krav på butiksägaren. "Även om han har varit positivt inställd på vissa åtgärder så kvarstår problemet, det är den som ska utföra åtgärderna som är den som är problemet. Den som är ytterst ansvarig för arbetsmiljön är den som är problemet", säger Kristoffer Jigered, ombudsman på Handels.

Vad är lösningen, som du ser det?

– Min uppfattning är att allvarlighetsgraden i det här misstankarna är så pass stora att jag inte tror att det är möjligt att återuppbygga en trygg arbetsmiljö med den här butiksägaren. Arbetsmiljölagen tittar inte bakåt, utan framåt för att det ska bli bra igen. Men i det här fallet anser jag att det är för många saker som har hänt. 

Kan butiksägaren vara kvar?

– Nej, jag tycker att den här rapporten tydligt visar att personen inte är lämplig som arbetsgivare. Han har fått flera chanser och lovat bättring, men ingenting har hänt, säger Kristoffer Jigered.

På fredagseftermiddagen får vi besked om att den rikstäckande kedja som butiksägaren ingår i har agerat. I ett mejl från en pressansvarig i kedjan står det bland annat:

"Vår ansvarsnämnd har beslutat att butiksägaren inte kan vara kvar", skriver den pressansvarige och fortsätter:

"Bakgrunden är mycket allvarliga arbetsmiljörelaterade problem. Förhandling pågår nu med ägaren för att hitta den bästa lösningen för butiken framåt".

Butikskedjan skriver vidare:

"Vi har en skyldighet att värna om det gemensamma varumärket och se till att de som verkar under detta lever upp till ställda krav och förväntningar".

När vi besöker den aktuella butiken i Norrköping får vi ett samtal med ägaren.

– Jag tar de här anklagelserna på stort allvar. Det är därför jag upprättade en handlingsplan tillsammans med medarbetare och facket, säger han.

Vi passar också på att prata med några anställda, som är oförstående till anklagelserna.

Varför tror ni anställda larmat till facket?

– Det vet jag inte, det kan ju inte jag svara på, säger en i personalen.

– Jag har inget negativt att säga om honom som chef, säger en annan anställd.

undefined
Ägaren som nu petas från butikskedjan har ett par domar relaterade till de anklagelser som anställda framfört via fackförbundet Handels.

Mannen som av anställda anklagas för sexuella trakasserier och drogmissbruk på arbetstid har två domar mot sig från Norrköpings tingsrätt. I juni 2023 dömdes han till villkorlig dom och dagsböter 40 om 340 kronor (13 600) för köp av sexuell tjänst i en lägenhet i Norrköping. Mannen har erkänt att han köpte sex.

I januari i år gjorde han sig skyldig till rattfylleri med narkotika i blodet och godkände ett strafföreläggande. Påföljden blev ånyo dagsböter, 50 om 340 kronor (17 000)

– Domen om sexköp bidrar också till att många av våra medlemmar mår dåligt av situationen, säger Kristoffer Jigered.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!