Bråvallaverkets framtid: "Det är ägarna som bestämmer"

Kommuninvånare lämnar in förslag på vad som ska byggas i Bråvallaverket – men kommunen saknar direkt rösträtt.

Det är mer troligt att Bråvallaverket får en swimmingpool än en modelljärnväg.

Det är mer troligt att Bråvallaverket får en swimmingpool än en modelljärnväg.

Foto: Thomas Möller/ED Bygg/NTB

Norrköping2022-02-06 08:45

Förädlingen av området Sylten engagerar många Norrköpingsbor – framför allt vad som ska hända med det ikoniska landmärket Bråvallaverket, vars skorsten mäter 100 meter.

undefined
Norrköpingsbor har planer för Bråvallaverket, men kommunen har ju sålt det ikoniska landmärket.

Flera kommuninvånare har börjat skicka in medborgarförslag till kommunstyrelsen. En person ser gärna att skorstenen byggs om till ett utsiktstorn. Samt att det byggs upp en modelljärnvägsanläggning inne i byggnaden.

"Det händer ju mycket kring tåg i Norrköping nu när Ostlänken ska byggas och det skulle man kunna avspegla i modellform. Modelljärnväg drar alltid folk", skriver personen i sitt medborgarförslag.

undefined
Nya ägarna ser gärna hotell med tillhörande swimmingpool i Bråvallaverket i framtiden.

Kruxet med Bråvallaverket är dock att kommunen inte på egen hand kan avgöra dess framtid.

– Vi är inom kort inte ägare och har därför ingen direkt rösträtt. De nya ägarna får bestämma, konstaterar Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Det var i juni 2021 som det stod klart att markanbudstävlingen för området Triangeln, där Bråvallaverket ingår, vunnits av Fastighets AB Regio i samarbete med ED Bygg. Det vinnande bidraget har ritats av en konstellation med några av Sveriges mest kända arkitekter, exempelvis Gert Wingårdh och Thomas Sandell.

– Vi har visioner om att bygga ett hotell, hotellbar och även en swimmingpool här i byggnaden, sa Thomas Sandell i samband med att tävlingsresultatet presenterades.

undefined
En kommuninvånare ser gärna att det byggs en modelljärnväg inne i Bråvallaverket.

2017 köpte Norrköpings kommun Bråvallaverket och tillhörande fastigheter från Eon för 175 miljoner kronor. De nya ägarna har preliminärt betalat 185 miljoner.

Karta: Bråvallaverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!