Strandkanten i Glan är fylld av en tjock grön sörja

Det ligger en tjock sörja efter årets algblomning längs med den norra stranden av Glan. "När man tittar på vattnet undrar man eftersom vi dricker det här vattnet", säger Thomas Pettersson i Svärtinge.

Algblomning har kommit i två omgångar den här sommaren.

Algblomning har kommit i två omgångar den här sommaren.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2023-08-15 08:21

Så kom den till slut, en ordentlig algblomning som blev påtaglig för de som vistades runt Glan under måndagen. 
Thomas Pettersson och Henrik Åbrink underhåller avloppsbrunnen som är kopplad till deras fastigheter längs med Finspångsvägen. Bakom deras ryggar ligger Glan stilla med en nästan lysande grön sörja närmast strandkanten.

undefined
Svärtingeborna Thomas Pettersson och Henrik Åbrink har märkt av den kraftiga algblomningen i Glan. "Det brukar sällan vara så här mycket".

– Igår (söndag) blåste det. Nu när det är lugnt lägger det sig snabbt, det är då det samlas så här. När det är rörelse i vattnet sjunker algblomningen snabbare ned på botten, säger Henrik Åbrink, ett tiotal meter från strandkanten.

Grannen Thomas Pettersson bekräftar bilden på att algerna kommit snabbt och koncentrerat. Annars är blomningen en mer utdragen process.

– Det brukar sällan vara så här mycket, säger han.

– När man tittar på vattnet undrar man eftersom vi dricker det här vattnet. Det är kanske inte så nyttigt att få i sig det där. Nu renas det på vattenverk och så, men man tycker det känns lite märkligt, säger Thomas Pettersson.

Henrik Åbrink gillar att kitesurfa och har därför bra koll på Glans vatten.

– Det är klart att man undrar vad som rinner med i dricksvattnet, säger han.

undefined
Algblomning har kommit i två omgångar den här sommaren.

Bodil Widell är gruppchef för laboratoriet på Nodra och jobbar med utveckling av vattenrening. 

– Det är troligen så att det inte är samma typ av alger som blommar kraftigt varje år. Ett visst år kan en viss sort få fäste och blomma mycket kraftigare än ett tidigare år. Vi har noterat på vattenverket är att det är algblomning i år, säger Bodil Widell.

Algerna tas bort i det första steget i vattenreningsprocessen genom att de med hjälp av kemikalier klumpas ihop och sjunker till botten på bassängerna.

– Alger kan bilda gifter så därför mäter vi det en gång i veckan från midsommar fram till oktober för att se till att det inte finns några gifthalter i vattnet. Skulle det göra det finns det åtgärdsprogram för det, säger Bodil Widell.

Årets algblomning i dricksvattentäkten har haft två toppar. Först efter värmen i maj och sedan nu när det blivit något varmare igen.

– Det har varit lite dubbeltopp den här sommaren på grund av vädret. Alla algarter bildar inte gift, vi är förstås väldigt glada om det är arter som inte gör det, säger Bodil Widell.

Ett mönster har blivit tydligare. 
 

Svängningarna i årstiderna och Glans vattenkvalitet har blivit kraftigare och mer oförutsägbara.

– Under de senaste åren har det bli mycket kraftigare förändringar, det följer vad vi ser i hela världen när det gäller klimatet. Regnar det, så är det ordentligt och är det varmt så blir det jättevarmt. Det har vi sett de senaste åren att parametrarna förändras mycket mer. Det följer klimatvariationen i stort, säger Bodil Widell.

undefined
Ove Björklund anser att det var mycket sämre vatten förr i Glan när algerna blommade. "Det var en spenatsoppa och luktade illa".

74-årige Ove Björklund rensar ett par gånger upp vägen ned till stranden där båtar och badstugor ligger.

– Förr på 1960 och 1970-talet gick det inte att bada när det var algblomning. Det var en spenatsoppa och luktade illa. Nu kan det vara lite men inte alls lika farligt, säger han.

Bodil Widell på Nodra sitter också som ordförande i Motala ströms Vattenvårdsförbund (MSV). Föreningen samordnar vattendata från avloppsreningsverk, industrier och lantbruk för att tillsammans ge underlag till förbättring av vattenkvaliten i Motala Ström.

– Rent generellt är vattenkvalitén bättre idag. En del i det är den lagstiftning rörande direktutsläpp som har kommit för pappersbruk och verksamheter längs med Motala ström

Karta: Glan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!